Oblikovanje tabel in grafov

Z oblikovanjem tabel in grafov se srečujemo na različnih medijih. Vendar pa je za učinkovito posredovanje informacij potrebno imeti tudi nekaj znanja in kanček umetniške žilice. Zaradi tega so pri podjetju Dark Hourse Analytics pripravili zanimivo serijo usmeritev z naslovom “Remove to improve”.

Edward Tufte je predstavil koncept “data-ink” leta 1983 v svoji knjigi “The Visual Display of Quantitative Information”. V njej je navedeno “Data-ink is the non-erasable core of the graphic, the non-redundant ink arranged in response to variation in the numbers represented” (poudarek je moj). Tufte trdi, da bi morali za prikazovanje podatkov odstraniti vse nepotrebne in odvečne elemente z namenom, da izboljšamo komunikacijo podatkov.

“Above all else show the data”
– Tufte, 1983

Stephen Few prepričljivo trdi, da je nekaj redundance pogosto bolj učinkovito, vendar pa večina grafik in tabel nima problemov z posredovanjem informacij. Večji problem tabel in grafov so osupljive količine odvečnih pikslov oz. podatkov. Namesto, da naše tabele in grafe “krasimo” bi bilo bolje, da nepotrebne podatke odstranjujemo.

“Perfection is achieved not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away”
– Antoine de Saint-Exupery

Za ponazoritev omenjenih konceptov so pri podjetju Dark Hourse Analytics pripravili animirane GIFe, ki prikazujejo aplikacijo koncepta na tabele in grafe. Rezultati so precej zanimivi.

Oblikovanje tabel

ClearOffTheTableMd

Oblikovanje grafov

data-ink

Vir: Clear Off the Table in Data looks better naked.

Komentiraj


*