Call-to-action (CTA) gumbi

Običajno ima vsaka spletna stran, aplikacija e-mail, … kakšen “call-to-action” (CTA) gumb. Slednji se uporabljajo za različne namene, nakup, prijava, iskanje, prebiranje, … osnovni cilj pa je, da uporabnik/obiskovalec izvede določeno akcijo.

Zakaj so “call-to-action” gumbi pomembni?

Strani, e-maili, … so običajno polni informacij, povezav, slik, … velikokrat pa želimo, da ima uporabnik izvede določeno akcijo, npr. nakup ali prijavo. V teh primerih uporabimo “call-to-action” gumbe, ki vizualno izstopajo in jih uporabniki hitreje opazijo v primerjavi z preostalo vsebino.

Kako pripravimo “call-to-action” gumbe?

Dobri CTA gumbi niso le bolje oblikovane povezave, ampak morajo prenašati tudi pomen kaj se zgodi, če nanje kliknemo – njihov namen. Njihov namen lahko razdelimo v naslednja področja:

  • Kaj želimo da uporabnik stori?
  • Kako bo uporabnik vedel kaj mora storiti?
  • Zakaj bi to uporabnik storil?

Vsak CTA gumb mora tako uporabniku prinesti neko vrednost, drugače ga ne bodo uporabljali. Tudi prekomerna uporaba CTA gumbov ni primerna. Običajno imamo enega primarnega in po potrebi nekaj sekundarnih, ki se vizualno razlikujejo od primarnega. Ne smemo pozabiti na jezik/ton, ki ga uporabljamo. Na primer “Klikni tukaj” ni najprimernejša izbira, sicer pove kaj naj uporabnik naredi vendar ne prinaša nobenega vzvoda zakaj bi uporabnik kliknil nanj. Ne opiše vrednosti za uporabnika – kaj se bo zgodilo če uporabnik klikne na link. Bolje je uporabiti jezik, ki opisuje kaj uporabnika čaka ob kliku.

Primeri boljših CTA napisov: Nakup spomladanske kolekcije, Dostop do vašega računa, Pridobi XX% popusta danes, Začnite testirati, Izvej več, Preberi več, Pokaži mi kako, Teci hitreje, …

Poleg ustrezne vizualne podobe in ustrezne vsebine je pomembna tudi lokacija in velikost. CTA gumbi morajo biti dovolj veliki na mobilnih napravah in ne preveliki na desktop napravah, ter imeti morajo dovolj odmika od ostalih elementov na strani. Običajno pri vizualizaciji uporabljamo kontrastne barve, občasno tudi pomožne elemente kot so ikone.

Če je le možno vedno vse spremembe, tako vizualne, vsebinske, ter pozicijske testirajte. Lahko se zgodi, da določene barve, besede delujejo mnogo bolje od drugih in vam tako povečajo interakcije uporabnikov v želeno smer.

Komentiraj


*