CSS: table-layout: fixed ali auto?

Priprava tabel pri spletnih straneh običajno nima večjega fokusa. Običajno se pripravijo osnovni stili po CGPju, v novejših verzijah običajno dobimo še odzivne RWD oblike. Obstaja pa še “table-layout”, ki ima lahko velik vpliv na izgled in delovanje naših strani.

CSS značka “table-layout” ima na voljo dva stanja, pred nastavljen je “auto”, druga izbira je “fixed”. Prva “auto” polja tabele razdeli glede na vsebino v celicah, druga “fixed” pa nam polja v tabeli razdeli na enake dele. Prednost druge metode je ta, da se stran hitreje renderira, ker ni potrebno pregledati podatkov v tabelah, sama stran pa ima lepši izgled. Za idealno postavitev je potrebno definirati širino posameznih stolpcev. Slabost te metode pa je ta, da lahko pride do prekrivanja besedila v celicah.

See the Pen
CSS: table-layout: fixed ali auto?
by Ziga (@pomagalnik)
on CodePen.

Odzivne tabele (RWD tabele)

Za izdelavo RWD tabele sam uporabljam enostavno rešitev, in sicer pripravim DIV polje, ki ima opcijo horizontalnega drsanja. Vse tabele, ki jih ni mogoče spraviti na ekran imajo tako opcijo drsanja levo oz. desno. Tako na enostaven način rešimo težavo velikih tabel.

Dodatno branje: table-layout: fixed ali auto:

Komentiraj


*