Validacija vnosnih polj brez JS

Validacija vnosnih polj je standarden postopek, ki se ga poslužujemo pri vnosu podatkov s strani porabnikov. Za boljšo uporabniško izkušnjo se običajno dodajo validacijski koraki, ki preverjajo določene vnesene vsebine.

V vnosnih poljih se najpogosteje preverjajo e-mail vnosna polja in polja za gesla, v novejših oz. naprednejših oblikah pa tudi naslovi, pravilnost kreditnih kartic, telefonskih številk, … Vse to smo običajno reševali s pomočjo JavaScripta ali podobnih rešitev. V sedanjem času pa se lahko tega lotimo tudi z uporabo HTMLja.

Vse kar moramo uporabiti je značka »pattern« na vnosnih poljih in ustrezne vrednosti. Z uporabo atributa title pa lahko izboljšamo tudi izpis vsebine. Edini izziv, ki ostane je prevod v ustrezen jezik oz. je ta odvisna od nastavitev brskalnika uporabnika. Se pravi če je brskalnik v EN jeziku bodo tudi opozorila v angleščini jeziku, če je v SI bodo opozorila v slovenščini.

Kevin Powell je pripravil tudi poglobljen primern uporabe za lažjo predstavo delovanja – »Improve your form validation hints without JS!«.

HTML atribut “pattern” je dobro podprt v vseh brskalnikih. Bred implementacijo zadeve ustrezno testirajte.

Dodatno branje:

Komentiraj


*