Inclusive Design – Boljše za vse

Inclusive Design je metodologija, ki se je rodila iz digitalnega okolja, ki poskuša zajeti celotno človeško raznolikost. Njen glavni namen pa je vključevanje vseh in upoštevanje vseh perspektiv ljudi.

Welcome to inclusive design. We offer these guidelines as simple starting points for meaningful change. Inclusive design is for those who want to make great products for the greatest number of people. These guidelines are the result of hundreds of hours of research and humbling conversations with remarkable people. Still, we have a lot of work to do before these practices are our everyday routine. Until then, we’re inspired to share and improve in partnership with each other, with our customers, and with you.
– Microsoft Design

V osnovi “Inclusive Design” govori v tem, da, če designer ali kdo drug razvija ali ocenjuje slednje stori na podlagi svojih spoznanj, svoje prizme. Problem pa je, da naše sposobnosti niso najboljša osnova za vse, namreč določene stvari se nam zdijo samoumevne ali celo enostavne, drugim pa lahko predstavljajo nepremostljive ovire. Na svetu je več, kot 7.5 milijarde ljudi, da bi lahko naredili en izdelek za vse pa je potrebno upoštevati raznolikosti ljudi že pri oblikovanju oz. načrtovanju.


source: Microsoft Inclusive Design Toolkit

Povprečnih uporabnikov ni. Če smo v osnovi preveč ozko usmerjeni, kjer se koncentriramo na ozke skupine, območja, jezik, … bomo prišli do produkta ali storitve, ki bo imela omejitve pri uporabi. Slednja bo slaba uporabnike, slaba za nas. Z uporabo “Inclusive Design” metodologije dosežemo veliko širše množice oz. uporabnike. “Inclusive Design” izboljša uporabniško zadovoljstvo in je “win/win” situacija za vse deležnike.

Naslednja zadeva, ki se jo moramo dotakniti je, kaj točno je nezmožnost (disability)? Stara opredelitev se osredotoča na biološki ali duševni nivo tega problema, ki ga opisuje, kot zdravstveno stanje. “Inclusive Design” pristop pa prinaša veliko širši pomen nezmožnosti (disability) oz. oviranosti. To ni osebni atribut ali zdravstveno stanje, temveč neusklajenost človekove interakcije z drugimi ljudmi ali okoljem. V tem primeru nezmožnost ni stanje ali lastnost, ampak je bolj podobna situaciji.


source: Microsoft Inclusive Design Toolkit

V določenih situacijah smo lahko vsi nezmožni (disabled). Med vožnjo avtomobila je motena interakcija na dotik. Prednosti vključevanja zvoženih ukazov lahko prinese prednosti vsem (Siri, Cortana, Alexa, …). Imate dojenčka v rokah? Za interakcijo z napravami ste tako omejeni na eno roko. Trenutno ste onemogočeni. Zanimiv primer so potopljeni robniki, ki omogočajo varnejše prečkanje invalidom na vozičkih, hkrati pa pomaga vsem, ki imajo ljudem s sprehajalnimi pripomočki, otrokom na kolesu, staršem z vozički, osebam z nakupovalnimi vozički, … ali pa vas reši pred poškodbami. “Inclusive Design” je preprosto boljše oblikovanje.

Na koncu me je Microsoft z svojo metodo “Inclusive Design”, kljub začetni skeptičnosti prepričal. Vključujoča miselnost je osnova, kako bi se morali lotevati oblikovanja za izdelavo boljših izdelkov in storitev. Boljše za vse.

Vir in dodatne informacije: https://www.microsoft.com/design/inclusive/

Komentiraj


*