Kaj je 301 redirect?

Selitev je zoprna reč, namreč poleg selitve opreme, obveščanja prijateljev moramo svojo spremembo naslova sporočiti tudi vsem, ki nam pošiljajo klasično pošto. Enako velja za spletne strani, če selimo eno stran iz enega URL naslova na drugega moramo uporabiti ustrezne korake za preusmeritev – 301 redirect.

Poznamo več HTTP statusov, najbolj znani so 404 – stran ne obstaja, 403 – prepovedana stran, 500 – strežniška napaka, … če uporabnik obišče želeno stran in je vse ok se vrne koda s statusom 200.

Če se navežemo na selitev je uporaba 301 redirecta enaka, kot preusmeritev pošte. Vsi uporabniki, ki prihajajo na naš star naslov tako ne dobijo napake 404 – stran ne obstaja, ampak so ustrezno preusmerjeni na novo stran.

Kaj je 301 (permanent) redirect?

301 je HTTP status spletnega strežnika, ki pove brskalniku da je bila določena stran (URL) za vedno preseljen na drug naslov. Tako vse uporabnike, ki po naključju pridejo na staro stran ustrezno avtomatsko preusmeri na novo stran. 301 redirect prenese tudi celoten ranking strani iz starega URL naslova na novega, uporablja pa se kadar se vsebina prestavi ali odstrani iz spletne strani.

Zakaj je 301 redirect pomemben?

301 redirect je pomemben zaradi:

  • boljše uporabniške izkušnje, saj uporabnik dobi želeno vsebino tudi če je bila ta prestavljena
  • prenove spletnih strani, kjer drastično spreminjamo arhitekturo vsebine so manj boleče za uporabnike
  • spletnim iskalnikom kot je Google omogoča, da so na tekočem z vašimi spremembami na strani
  • pomembni so za SEO optimizacijo

Komentiraj


*