Kako lahko pavziramo GIF?

Animiran GIF je na spletu zelo pogost pojav. Težava pa je, da nad njim nimamo kontrole oz. slednjega ne moremo ustaviti in ponovno zagnati po domače pavzirati. Posledično težko dosežemo tudi skladnost z predpisom “WCAG Success Criterion 2.2.2 Pause, Stop, Hide.”.

Steve Faulkner je prišel na zanimivo idejo, kako ustaviti GIF sliko brez dodatnih skript. Postopek je sledeč: Prikažemo GIF, pred njim postavimo gumb za pavzo, ki je vbistvu značka <details>/<summar> element. Ko pritisnemo gumb za pavzo se prikaže slika JPG, ki prekrije celoten GIF in ga posledično pavzira.

See the Pen
gif de-animation
by steve faulkner (@stevef)
on CodePen.

Kaj je GIF?

GIF je kratica za Graphics Interchange Format in pomeni rastrski slikovni format. Gif lahko naenkrat pokaže do 256 barv iz 24-bitnega RGB modela in omogoča animacijo z zaporednim prikazovanjem slik. Format GIF je bil predstavljen leta 1987 in zaradi uporabnosti kmalu postal zelo uporabljen. Glavne prednosti so transparenca (pogojno), animacije, relativno majhna velikost. Slabosti pa: slaba podpora barv – do 256, star format, velika velikost pri zahtevnejših animacijah ali grafikah.

Kriterij “WCAG Success Criterion 2.2.2 Pause, Stop, Hide.”

Kriterij se dotika vsebine, ki se premika, utripa ali scrolla avtomatsko več kot 5 sekund. Uporabniku moramo namreč omogočiti, da slednje onemogoči, razen v primerih, ko je ta del nujne aktivnosti. Več informacij: Understanding Success Criterion 2.2.2: Pause, Stop, Hide.

Komentiraj


*