Konec obdobja Flasha

Konec podpore Adobe Flasha je tu. Adobe je oznanil, da ne bo več izdajal podpore za Flash Player od 31. decembra 2020 naprej in blokiral vsebino, ki jo slednji predvaja od 12. januarja 2021 naprej.

Konec Flasha je Adobe napovedal leta 2017, ko je sporočil da bo podpora za Flash na voljo še do konca leta 2020. Začetek konca Flasha sega v leto 2010, ko Apple na svojih napravah ni več pred namestil Flash Playerja. Tako uporabniki iPhone, iPad in iPod naprav nikoli niso imeli nameščenih Flash vsebin, razen v primerih, ko so se sami tako odločili, kar pa je bilo zelo redko.

iPhone je izšel leta 2007 ena glavnih kritik pa je bila slaba podpora Flash tehnologiji v mobilnem brskalniku Safari. Za tedanji čas, kjer je Flash tehnologija predstavljala velik delež spleta in so bili praktično vsi oglasi narejeni v Flash tejnologiji je bilo to nepredstavljivo.

Leta 2010, ko je Apple prenehal z inštalacijo Flash Playerjev na svoje računalnike je tedanji CEO Steve Jobs napisal odprto pismo z naslovom “Thoughts-on-Flash“, kjer je v osnovi kritiziral Adobe Flash zaradi zanesljivosti, slabe podpore mobilnim spletnim stranem in velike porabe baterije. Uporaba Flash tehnologije pa bi tako zavirala napredek na Apple napravah. Vse ostalo je zgodovina.

Danes se Flasha veliko uporabnikov spleta sploh ne spominja več. Razlog tiči v tem, da so njegovo funkcionalnost zamenjale novejše boljše tehnologije oz. rešitve (HTML5, WebGL, …). Tako njegovega popolnega umika ne bo zlahka zaznati. Ostali pa bodo spomini, saj je Flash tehnologija do danes zavzemala velik del zgodovine razvoja spleta.

Komentiraj


*