AMP – Accelerated Mobile Pages

AMP je kratica za “Accelerated Mobile Pages” oz. v slovenščini “pospešene strani za mobilne naprave”. V osnovi gre za odprto kodni projekt, ki je usmerjen v izboljšanje spleta oz. spletne izkušnje za vse. AMP tehnologija omogoča izgradnjo spletnih strani in oglasov, ki se konstantno hitro nalagajo, so lepi in uspešni na vseh napravah in distribucijskih formatih.

Kaj je AMP?

Že samo ime AMP oz. pospešene strani za mobilne naprave nam izda osnovni namen projekta – hitrejše mobilne strani. AMP tehnologija je trenutno namenjena le mobilnim napravam, omogoča pa izredno hitro nalaganje vsebin na mobilnih napravah zaradi določenih omejitev in načina podajanja informacij.

Kako AMP deluje?

AMP strani so zgrajene iz 3 ključnih komponent:

  • AMP HTML
    AMP HTML je HTML, ki ima določene omejitve zaradi bolj zanesljivega delovanja.
  • AMP JS
    AMP JS knjižnica zagotovi hitro prikazovanje AMP HTML strani.
  • AMP Cache
    Goole AMP Cache se lahko uporabi za hitro prikazovanje AMP HTML strani.
  • Dodatne informacije: https://www.ampproject.org/learn/overview/

Kako AMP razlaga Google: Kaj je AMP?

Primer nalaganje strani z AMP in brez

Analitika in AMP

Ena večjih ovir, ki jo ima AMP je analitika. Namreč analitika se pri uporabi AMP tehnologije podre, razlog zato tiči v samem delovanju AMP tehnologije. Npr. če dostopamo preko Google iskalnika so naše AMP strani predshranjene pri Googlu, kar pomeni da se vsebina uporabniku prikaže iz Googla, če uporabnik klikne na kakšen link pa uporabnika preusmeri na dejansko stran.

V praksi to pomeni, da imamo dve različni strani s strani analitike. Obiskovalci, ki prihajajo iz predshranjenih strani iz Googla pa bodo prikazani, kot obiskovalci iz drugih storitev (third-party website) in ne obiskovalci iz iskalnikov.

Zato je pomembno, da nastavimo ločeno analitiko za AMP strani. Te strani bodo imele nizko število strani na obisk, visoke “bounce rate” in kratke obiske. Vse pridobljene analitične podatke pa bo potrebno tudi ustrezno združiti z preostalo analitiko, tu pride prav t.i. “session stitching”.

Kako AMP strani prepoznamo v Googlu?

AMP strani se v Googlu kažejo med prikazanimi zadetki v obliki klasičnih izpisov z dodatno ikono, ki ponazarja AMP. V zadnjih mesecih je zaslediti tudi na slovenskih straneh povečano implementacijo AMP strani.

Wordrpess in AMP

Worpdress je najbolj razširjen sistem za urejanje vsebin in posledično ima veliko število vtičnikov, ki nam rešujejo različne zagate. Eden takšnih je tudi AMP vtičnik, ki precej olajša in pohitri implementacijo AMP tehnologije. Na voljo je več različnih vtičnikov AMP, sam pa uporabljam vtičnik “AMP for WordPress”. Proces namestitve je precej preprost, malo več časa pa porabimo za ustrezno namestitev analitike.

Dodatne vsebine AMP vredne ogleda

Zaključek

AMP nam ponuja veliko prednosti, kot so: hitro nalaganje spletnih strani na mobilnih napravah, boljšo uporabniško izkušnjo, ter če je verjeti statističnim podatkom boljšo prodajo zaradi hitrejšega nalaganja. Slabost uporabe AMP pa je, da je potrebno celostno implementirati AMP tehnologijo in rešiti vse težave v povezavi z analitiko.

Komentiraj


*