CRO – Conversion Rate Optimisation

CRO ali daljše “Conversion Rate Optimisation” je proces povečevanja konverzij iz obstoječega prometa obiska. Za lažjo predstavo si oglejmo primer, kjer imamo 100 obiskovalcev in 1% konverzij, kar pomeni, da 1 uporabnik izpolni zastavljen cilj. CRO je tako proces, ki poskuša število konverzij povečati na kar največ uporabnikov.

CRO ima precej širše pozitivne učinke, saj vpliva na celoten bodoči promet in vseh virov, kar pomeni organskih, plačanih, družbenih omrežij, kampanj, … Če nam tako uspe povečati konverzije se nam investicije v plačljiv promet ali kampanje povrnejo vsaj dvakrat.

V osnovi je CRO (Conversion Rate Optimisation) zelo preprost. Trenutni konverzij določimo osnovno linijo, ki jo nato z A/B testiranjem poskušamo izboljšati. A/B testiranje ima lahko sicer več variacij, kot dve. V praksi to pomeni, da promet procentualno enako razdelimo na testirane verzije, tista ki doseže boljše rezultate je zmagovalna. Lahko se zgodi, da trenutna verzija doseže boljše rezultate, kot nove variacije.

Brez skrbi, CRO je proces ki zahteva veliko testiranja in preizkušanja. Poizkusite z novo variacijo in preverite rezultate in postopoma izboljšate svojo stran. Zavedati si morate, da kar deluje danes ne deluje čez 6 mesecev ali leto. Trendi in UX se skozi čas spreminja zato se ne zanašajte na dobro opravljena testiranja, ki dosežejo najboljše rezultate. Zaradi tega je potrebno vedno testirati, preverjati rezultate in implementirati spremembe, ki bodo držale konverzije visoko.

Trenutno smo v svetu, kjer se konkurenca na spletu povečuje eksponentno, zato postaja CRO ključnega pomena. Optimizacije spletne strani, da povečamo prodajo, zmanjšamo opuščene vozičke, povečamo vpletenost uporabnikov, … lahko prinesejo drastične izboljšave posledično pa še bolj lojalne uporabnike.

Komentiraj


*