Kaj je YMYL?

Kaj je YMYL?

YMYL (Your Money or Your Life) kratico bi lahko prevedli v vaš denar ali vaše življenje, pojavlja pa se pri spletni optimizaciji. Torej gre za vsebine, ki lahko vplivajo na zdravje, finance, varnost ali dobro počutje.

V praksi so YMYL teme najbolj pogoste na področju financ, medicine in aktualnih novic. YMYL je tako zelo povezan s konceptom E-E-A-T (prej E-A-T), saj lahko napačne informacije povzročijo veliko škode uporabniku.

Primeri YMYL Google vsebin:

  • jasne YMYL teme: aktualne novice, navodila za zdravila, podatki o vremenu (npr. poplave, toča, potresi), …
  • lahko so YMYL teme: vremenska napoved, novice o avtomobilskih nesrečah, kateri WC papir je pravi, …
  • malo verjetne YMYL teme: zmagovalec EME, novice o lokalnih športnih dogodkih, glasbeni spot, …

E-E-A-T in YMYL

E-E-A-T in YMYL

Koncept E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) naj bi v praksi tako nagrajeval izkušnje, kakovostno vsebino, dobro iskalno izkušnjo, spletna mesta s strokovnim znanjem, avtoriteto in zanesljivostjo. Slednja naj bi tako kotirala višje, kot tista, ki tega nimajo. V tem primeru se povprečna vsebina na povprečni strani odreže slabše.

Obstaja veliko YMYL tem, toda Google pravi, da morajo ocenjevalci kakovosti (Quality Raters) uporabiti lastno presojo, da ugotovijo ali stran ustreza vsebini YMYL. Tako morajo te strani dosegati najvišji nivo E-E-A-T. YMYL ni direkten faktor, ki vpliva na pozicijo je pa pomemben, če imamo takšne vsebine. Zato bodite pri ustvarjanju oz. načrtovanju pozorni na YMYL in E-E-A-T koncepta, saj oba vplivata na spletno optimizacijo.

Dodatno branje na temo E-E-A-T in YMYL: Get to know E-E-A-T and the quality rater guidelines

Komentiraj


*