SEO optimizacija

SEO optimizacija

SEO optimizacija je proces, ki nam omogoča doseči dobre pozicije na spletnih iskalnikih. Njen cilj je tako pridobiti večji obisk in posledično prodajo na podlagi vpisanih ključnih besed.

Med najdenimi rezultati v iskalnikih, kot je npr. Google se na prvih straneh opravi približno 80% klikov, na drugi strani pa slabih 20%. Zaradi tega je SEO optimizacija za iskalnike za vsako spletno stran ključnega pomena, saj si vsi želimo pristati na prvi strani. V določenih primerih je to lažje, kot v drugih.

Kaj je ključna beseda?

Ključna beseda je iskani niz, ki ga uporabniki vpišejo v iskalnik. Ključna beseda je lahko ena beseda, lahko pa gre za niz besed, ki predstavljajo našo ključno besedo. Da se za določeno ključno besedo prikažemo na iskalnikih, kot je npr. Google pa mora slednji razumeti, da je naša stran oz. vsebina ustrezna(relevance) na dano ključno besedo in na drugi strani oceniti, da je naša vsebina najbolj primerna za prikaz(rank).

Kaj je optimizacija?

Optimizacija spletnih strani na kratko SEO ali širše SEM je precej široka tema. Zaradi konstantnega spreminjanja algoritmov iskalnikov točne formule za uspeh ni. Optimizacijo spletnih strani delimo v grobem na dva dela, in sicer na “on-site” in “off-site” optimizacijo. Optimizacija “on-site” oz. slovensko na spletni strani se naprej deli na tehnično in vsebinsko optimizacijo. V “off-site” oz. slovensko izven naše strani pa se štejejo objave in omembe na drugih virih (druge strani, družbena omrežja, …).

Tehnična optimizacija

Tehnični del optimizacije za spletne iskalnike je pogojen z ustreznim programiranjem, upoštevanjem vseh usmeritev in uporabe ustreznih označb za določene elemente, kot so:

 • slike,
 • besedilo,
 • naslovi,
 • seznami,
 • video, …

Vsebinska optimizacija

Vsebinski del spletne optimizacije pa se nanaša na pripravo same vsebine. Vsebina mora biti ustrezno izbrana, strukturirana in napisana v pravi obliki. Eno stran spletnega mesta običajno optimiziramo na 2 do 3 ključni besedi.

Vsebina spletne strani

 • Kvalitetna, relativna in ažurna vsebina
 • Optimalno 1300 do 1500 besed za vsebinske strani in 300 do 500 za produktne strani
 • Marketinško oblikovano besedilo
 • Pri pisanju besedila imejte v mislih uporabnika oz. bralca
 • 3-5% pojavljanje ključnih besed
 • Različne oblike, skloni, izpeljanke ključnih besed
 • izpostavljenost pomembnih informacij
 • Uporaba naslovov, podnaslovov, seznamov, okvirjev, različnih tipografij

SEO optimization

Je angleški izraz za spletno optimizacijo. Pod tem izrazom in še nekaterimi drugimi, kot so SEM, Search engine optimization, … boste na spletu našli še več informacij o tem, kako izboljšati pozicije vaših spletnih strani na iskalnikih. V prvi fazi, kjer pripravljamo spletno mesto in osnovne vsebine je potrebno vložiti največ truda, časa in denarja, saj so dobri in zdravi temelji osnova. Prilagajanje, da na zasičenem trgu ključnih besed pridemo na ustrezna mesta pa je počasen proces z veliko testiranja in prilagajanja, zato ne obupajte prehitro.

SEO optimizacija njena logika

Namen te objave je poleg informiranja tudi optimizacija strani na ključno besedo “SEO optimizacija”, saj se trenutno nahajam precej nizko na to besedno zvezo. Test bo pokazal, ali lahko ena objavo na zasičenem področju to spremeni. Več o tej temi pa si lahko preberete na namenski strani “Optimizacija spletnih strani (SEO)“.

Komentiraj


*