Sintetični mediji

Sintetični mediji (Synthetic media) so mediji, ki jih ustvarja umetna inteligenca. Slednji lahko s pomočjo algoritmov umetne inteligence ustvarjajo medije za zavajanje ljudi ali spreminjanje prvotnega pomena.

S prihodom umetne inteligence v splošno uporabo je področje sintetičnih medijev v hitri rasti. Po navedbah raziskave Europol je za pričakovati, da bomo imeli do leta 2025 90% vsebine na spletu kreirane s pomočjo umetne inteligence (AI).

Kaj je deepfake?

Deepfake oz. v slovenščini globoki ponaredki so mediji, ki so bili manipulirani oz. spremenjeni do te mere, da lahko podobe ene osebe zamenjamo z drugo. Po domače lahko naredimo medij, kot je slika, film ali zvok, ki predstavlja točno določeno osebo, ampak govori, kaže, dela vse kar želimo oz. kar v resnici nikoli ne bi storili. Tako lahko ustvarimo popolnoma nerealne situacije.

Brez ustreznega ozaveščanje in učenja, lahko splet postane hitro ne varen. Saj lahko npr. z zlonamernimi nameni praktično pretentajo kogar koli. Predstavljajte si, da po telefonu dobite klic ljubljene osebe, ki nujno potrebuje pomoč, denar, … vi to storite in kasneje ugotovite, da ste bili pretentani s pomočjo globokega ponaredka, kjer je nekdo sintetiziral zvok vaše ljubljene osebe.

Implementacije sintetičnih medijev:

  • slike (izdelava slik, obdelave, menjave obrazov, …)
  • video (menjava obrazov, lokalizacije, spreminjanje ozadja, besedila, …)
  • zvok (sintetični zvoki, zamenjava zvoka, …)
  • besedilo (pisanje besedil, opis izdelkov, objave, …)
  • ostalo (avatarji, virtualna okolja, 3D, hologrami, …)

Kam to pelje

Prihajamo v svet, kjer se lahko eni strani lahko pojavi veliko dezinformacij, izguba zaupanja v institucije, kot so mediji in vlada, avtomatizacijo kreativnih in novinarskih delovnih mest. Že danes bi lahko npr. s pomočjo umetne inteligence avtomatizirano imel novičarski portal, ki bi dnevno generiral določeno število člankov, slednje opremil s slikami in jih objavljal. Na drugi strani se odpira veliko možnosti pri raziskovanju in napredku na vseh področjih, ter ustvarjanju novih vsebin/svetov, ki nas bodo popeljale naprej. Hitro združevanje in analiziranje obstoječega znanja, ter razvoj novih produktov, zdravil, tehnik, materialov bo bistveno hitrejši in lažji. Izdelava umetnih svetov, filmov, iger se bo bistveno spremenila. Čaka nas zanimivo obdobje.

Dodatno branje:

Komentiraj


*