Skip to main content

Uporabnikom z omejeno mobilnostjo je lahko uporaba spletnih strani precej naporna in utrujajoča. Namreč bralniki zaslona se premikajo od zgoraj navzdol in če so naše strani izdelane tradicionalno je glava, navigacija, … vedno višje od glavne, pomembne vsebine, navigiranje do želene vsebine pa tako ovirano.

Uporabniki z bralniki zaslona, tako na vsaki strani pred vsebino izvejo za vse elemente, se pravi logotip, nešteto linkov/povezav v navigaciji, kar je zelo naporno in utrujajoče. Namreč vsebina katero dejansko želimo je veliko globje. Če vzamemo za primer stran, ki ima 100+ povezav v glavni navigaciji si lahko predstavljate koliko časa porabi uporabnik z bralnikom zaslona, da pride do želene informacije. Če mora stran raziskovati pa se ta čas še podaljša.

V teh primerih nam pride prav povezava imenovana “Skip to main content” v slovenščini bi lahko rekli “Preskoči na glavno vsebino”. Gre za povezavo, ki omogoča preskakovanje vsebine. Ta povezava je dejansko sidro, klik nanjo pa uporabnika popelje do vsebinskega dela, v našem primeru bi bila to vsebina.

Primer kode – Skip to main content:

<body>
<a href="#main">Preskoči na glavno vsebino</a>
<nav role="navigation">
<ul>
<li><a href="/">Domov</a></li>
<li><a href="/onas">O nas</a></li>
<li><a href="/blog">Blog</a></li>
</ul>
</nav>
<main id="main" role="main">
<!-- Vsebina -->
</main>
</body>

Alternativne rešitve za reševanje težav z dostopnostjo vsebine

Težave, ki so povezane z dostopnostjo se lahko lotimo tudi na drugačen način. Sam sem v praksi, npr. blogu uporabil obrnjen dostop. Glavna navigacija je vedno pod vsebino, vendar s pomočjo CSSja navigacijo postavim višje. Uporabniki z bralniki zaslona pa vedno začnejo z glavo bloga (logo, slogan, iskalnik). Seveda pa imam na vrhu tudi gumb za preskok na vsebino, ki se pojavi tudi ob uporabi tipkovnice, poizkusite.

Ta rešitev ni vedno najprimernejša, npr. za klasične strani, kjer uporabnik nujno potrebuje navigacijo, da dobi občutek za stran. Zato je vedno pri izdelavi strani potrebno pripraviti tudi ustrezno strategijo za spletno dostopnost.

Dodatne vsebine:

Komentiraj


*