Assistive technologies / Pomožne tehnologije

Assistive technologies oz. pomožne tehnologije omogočajo invalidom ali osebam z določenimi omejitvami uporabo različnih naprav, interneta ali e-maila in posledično polnejše, ter bogatejše življenje. Z uporabo t.i. “voice assistant” naprav pa so podporne tehnologije dobile nov zagon.

Vsi potrebujemo pomoč pri nečem. Za mnoge so to pomožne tehnologije, ki so bile zasnovane za izboljšanje kakovosti življenja. Pogost primer so očala, medtem ko jih nekateri uporabljajo kot modni dodatek, drugim omogočajo boljše življenje.

Spletne pomožne tehnologije imajo več oblik. Najpogostejši so bralniki zaslona, ki vsebino na zaslonu prevedejo v zvok, kar omogoča slabovidnim in slepim uporabnikom uporabo spleta. Za slabovidne uporabnike se pogosto uporabljajo tudi nastavitve za povečavo velikosti besedila, temni in svetli kontrasti, ki izboljšajo jasnost vsebine.

Programska oprema za branje zaslonov ni izključno za invalide. Nedavni vzpon glasovnih pomočnikov, kot so Alexa, Google, Siri in drugi je pomožne tehnologije premaknil v mainstream. To pomeni, da vse več ljudi uporablja glasovne asistente za novice, nakupovanje in celo preverjanje e-mailov.

Komentiraj


*