Enostavno testiranje barvnega kontrasta

Enostavno-testiranje-barvnega-kontrasta

Pri ustvarjanju spletnih projektov moramo pri oblikovanju upoštevati različne vidike. Eden takšnih je tudi spletna dostopnost, ki je še vedno zelo pomembna, ne glede na velikost ali hitrost naprave. Smernice “The Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)” nam povedo, da morajo biti naše vsebine prepoznavne in enostavne za branje in poslušanje, ter da se slednje jasno ločijo od ozadja.

Iz priporočil izvemo, da mora biti naše razmerje kontrasta 3:1 za splošna besedila velikosti 18pt (24px) oz. večja od 14pt v bold obliki. Besedilo, ki je manjše od tega pa mora imeti kontrastno razmerje vsaj 4,5:1.

Le redke izjeme imajo zelo dobro razvid vid, da kontraste prepoznajo sami. Vsi ostali pa si moramo pomagati z različnimi orodji, kot so:

spletna-dostopnost-Accessibility-Developer-Tools

V začetnih fazah nam pridejo prav splošna orodja, v kasnejših fazah in delu na obstoječih straneh pa se bolje izkažeta vtičnika. Trenutno preferiram Chromov vtičnik, ki se enostavno integrira v obstoječe Chromovo orodje za delo s spletnimi stranmi – Developer Tools.

Uporaba vtičnika je zelo preprosta, enostavno odpremo spletno mesto, ki ga želimo testirati, odpremo “Developer Tools”, poiščemo zavihek “Audits” in obkljukamo “Accessibility” in poženemo analizo. Poleg analize pa lahko enostavno pregledujemo kontraste obstoječih elementov na strani z orodjem “inspect element”, in sicer po kliku na “inspect element” kliknemo na zavihek na desni strani, kjer imamo zavihke “styles, Computed, …” na gumb “Accessibility properties” in prikažejo se nam podatki za izbran element.

Ker takšni načini predstavljajo enostavno testiranje barvnega kontrasta, ni razloga, da ne bi dodali tega koščka spletne dostopnosti v vaš proces dela.

Komentiraj


*