:focus-u prijazno

Spletno dostopnost najlažje izboljšamo, če omogočimo dostopnost tipkovnici (keyboard-accessible) in uporabo tipkovnice (keyboard-usable). Uporaba te osnovne spletne dostopnosti pa je precej enostavna, če se držimo vsaj nekaterih osnovnih korakov.

Prvi korak je seveda uporaba osnovnih HTML elementov, kot so gumbi in povezave za vse interakcije. Tudi, če tu končamo lahko spletni uporabniki po naši spletni strani dostopajo s tipkovnico brez težav.

Drugi korak je definiranje CSS stanja :focus, ki jasno prikaže kateri element je trenutno v fokusu. Ta del je izredno pomemben, saj uporabniki, ki uporabljajo samo tipkovnico na takšen način dobijo povratno informacijo kateri element je trenutno v fokusu. Ta korak je v praksi zaradi “lepšega” designa velikokrat zanemarjen, kar pa seveda iz spletne dostopnosti ni prav.

Tretji korak je pa je uporaba :focus stanja na različnih animiranih seznamih ali tabularnih menijih, kjer se uporabljajo druge oblike HTML elementov. Običajno želimo pri takšnih elementih naslednji način delovanja, ob premiku na naslednji element želimo premakniti tudi :focus stanje na novo odkrit element, ter tako izboljšati uporabniško izkušnjo. V takšnih primerih pa si moramo pomagati z Javasriptom in tabindex-om.

Če upoštevamo vse tri korake oz. samo prva dva, odvisno od naše spletne strani, tako enostavno in hitro dosežemo spletno dostopnost oz. dostopnost tipkovnice za uporabo spletnih strani.

Komentiraj


*