Screen reader

Screen reader, slovensko bralnik zaslona je orodje, ki omogoča uporabnikom, ki imajo različne oviranosti branje informacij, ki so prikazane na zaslonu.

Bralniki zaslona omogočajo dostop do spletnih strani ali aplikacij, slepim, slabovidnim osebam ali osebam, ki morda potrebujejo dodatno pomoč zaradi začasne težave (utrujenost oči, operacija, začasna poškodba, …). Dostop do informacij je običajno v obliki zvočnega zapisa ali na dotik (braillova pisava). Uporabniki imajo na voljo veliko orodji, ki so lahko integrirana z operacijskimi sistemi, brskalniki ali pa so ločeni programi. Med bolj prepoznavnimi so Narrator, JAWS in NVDA.

Kaj potrebujemo, da so naše vsebine prilagojene bralnikom zaslona (screen reader)?

Ker je dostopnost iz dneva v dan bolj vključena in tudi zakonsko zahtevana v nekateri državah oz. za nekatere oblike – javni sektor pri nas je pomembno, da jo vključimo že v razvojni fazi strani ali aplikacije.

Pomembno za bralnike zaslona je:

 • Semantičen (strukturiran) HTML5
  V praksi to pomeni, da uporabljamo pravilne značke za vse elemente na strani (<h1>, <p>, <label>, …). Priporočena je uporaba tudi “lang” značke, ki bralnikom signalizira jezik stran uporablja.
 • Uporaba ARIA vlog
  Uporabljamo ustrezne ARIA vloge, kot so navigation, ki se uporablja na <div> in <span> značkah. Značke, kot so <menu>, <nav>, <form>, <main>, … ne rabijo ARIA vlog, ker so že semantično ustrezne.
 • Vse slike morajo imeti ALT opise, videi podnapise
  Opisi morajo biti zares opisni, kaj slika predstavlja in ne SEO opisni oz. za boljšo optimizacijo. Vsebina ne sme biti skrita le na sliki ali video vsebini, ampak mora biti dostopna tudi drugače.
 • Vsebina mora biti postavljena linearno
  Vsebina na strani mora biti linearna, kar pomeni da mora imeti logično  strukturo, ki si sledi. Razmetana vsebina otežuje navigiranje in branje vsebine.
 • Navigiranje s tipkovnico
  Stran mora biti narejena tako, da omogoča enostavno navigiranje s pomočjo tipkovnice (TAB tipka + ustrezne označbe na ekranu). Če zahtevate samo uporabo miške to ni prav.
 • Vsebina povezav in naslovov mora biti opisna
  Vse povezave in naslovi morajo biti opisne narave, to pomeni, da se izogibamo besedilom “klikni tukaj”, “več”, … in uporabljamo “Kontaktirajte nas”, …

Poznamo še veliko drugih oviranosti, zato je dobro da pri razvoju strani upoštevate še ustrezne barve, kontraste, bralni font (enostavno branje), možnost povečave, poravnave, … vključenost mora postati obveza.

Komentiraj


*