WCAG 2.2 je tu

WCAG 2.2 so nove smernice za dostopnost spletne vsebine in pokrivajo širok nabor priporočil za večjo dostopnost vsebine na spletu.

WCAG 2.2 smo čakali precej dolgo, saj se je rok objave velikokrat premaknil. Za vse, ki se ukvarjate z kreiranjem spletnih strani, aplikacij in dostopnostjo na splošno pa WCAG prinaša pomembne novosti. Spodaj si bomo v grobem pogledali glavne novosti, podrobnejše branje je na voljo na spodnjih povezavah.

Novosti – Nova merila

WCAG 2.2 ohranja večino WCAG 2.1, vendar dodaja 9 novih meril in odstranja 1 (4.1.1 Parsing). Od 9 novih meril, jih 6 pade v nivo A in AA, kar je največkrat upoštevano na spletu.

2.4.11 Focus Not Obscured (Minimum) (Level AA)
2.4.11 Focus Not Obscured – fokus ni zakrit pomeni, da ne smete dovoliti, da bi kar koli popolnoma zakrilo element, ki ima fokus tipkovnice. Primeri tega so oglasi, lepljive glave ali noge, ki so pogosto prikazane na višjem nivoju kot preostali deli strani. Vedno moramo biti sposobni videti vsaj del fokusa.

2.4.12 Focus Not Obscured (Enhanced) (Level AAA)
2.4.12 Focus Not Obscured (Enhanced) – pomeni, da mora biti indikator fokusa vedno v celoti viden, kar se nekoliko razlikuje od tistega, kar je opisano pod 2.4.11, kar omogoča, da je delno zakrit. Torej, če je fokus vaše tipkovnice na kateri koli točki:

  • v celoti zakrit, ne izpolnjujete 2.4.11 in ne morete biti skladni z AA
  • delno zakrit, opravite 2.4.11 in ste lahko skladni z AA
  • nikoli zakrit, prestanete 2.4.11 in ste lahko skladni z AAA

2.4.13 Focus Appearance (Level AAA)
2.4.13 Focus Appearance je bolj niansiran. Išče osredotočeno stanje elementa, ki se opazno razlikuje od njegovega neizostrenega stanja. Torej, kjer je bilo včasih sprejemljivo narediti nekaj nekoliko svetlejšega ali nekoliko temnejšega, ko je izbran, ali če ste spremenili barvo ozadja, če je ustrezalo kontrastnemu razmerju glede na stran je bilo OK.

Če želite prestati to novo merilo, morajo imeti elementi, ko so izostreni, kontrastno razmerje 3:1 glede na stran, vendar tudi razmerje 3:1 proti sebi v ne ostrem stanju. Zaradi tega je zelo težko to narediti samo z barvo, če naredite nekaj nekoliko svetlejšega ali nekoliko temnejšega, bo padlo pod ta prag.

2.5.7 Dragging Movements (Level AA)
2.5.7 Dragging Movements – Premiki vlečenja pomenijo, da če je nekaj mogoče povleči, se morate prepričati, da obstaja alternativna interakcija, ki jo je mogoče doseči z enim klikom, kar bi moralo delovati tudi pri uporabi samo tipkovnice. Na primer, v večini operacijskih sistemov lahko povlečete datoteko iz ene mape v drugo. Lahko pa označite datoteko, izberete uredi > izreži v izvorni mapi in nato uredi > prilepi v ciljno mapo.

2.5.8 Target Size (Minimum) (Level AA)
2.5.8 Target Size – pomeni, da morajo biti kot splošno pravilo elementi, ki jih je mogoče klikniti, veliki vsaj 24 x 24 slikovnih pik. Pred WCAG 2.2 smo še vedno imeli ciljno velikost WCAG 2.1 – 2.2.5, ki je bilo merilo AAA in je določalo, da mora biti ciljno območje 44 slikovnih pik krat 44 slikovnih pik. V WCAG 2.2 so to merilo preimenovali v »Target Size (Enhanced)«. To je še vedno merilo AAA. Zdaj pa so dodali tudi novo najmanjšo velikost na ravni AA.

3.2.6 Consistent Help (Level A)
3.2.6 Consistent Help – pomeni, da bi morali imeti možnosti podpore na istem mestu na vsaki strani. Na primer telefonske številke, povezave do »kontaktirajte z nami« ali gumbi za odpiranje klepeta, če so ves čas na istem mestu, jih lahko ljudje zlahka najdejo, ko naletijo na težave.

3.3.7 Redundant Entry (level A)
3.3.7 Redundant Entry – pomeni, da ljudi ne bi smeli prisiliti, da znova in znova vnašajo iste informacije. Če mora uporabnik znova vnesti iste podatke, jih je treba samodejno izpolniti ali pa jih mora imeti možnost izbrati, namesto da jih znova vnese. Na primer, ko plačujete na večini spletnih mest za e-trgovino, vnesete svoje podatke za zaračunavanje, nato pa lahko običajno potrdite polje, ki pravi nekaj v smislu »uporabi podatke za zaračunavanje kot naslov za dostavo«.

Obstaja nekaj izjem, na primer, ko informacije niso več pomembne ali so potrebne zaradi točnosti ali varnosti, na primer, ko morate pri nastavitvi računa znova vnesti svoj e-poštni naslov ali geslo, da se prepričate, da je pravilno. V večini primerov, če uporabljate dobre arhitekturne prakse in lahko povlečete informacije o seji, ne bi smelo biti razloga, da ne bi mogli izpolniti tega merila.

3.3.8 Accessible Authentication (Minimum) (Level AA)
3.3.8 Accessible Authentication (Minimum) – je bil uveden, da bi naredil avtentikacijo bolj dostopno s prepovedjo uporabe “preizkusov kognitivnih funkcij”, ki jih opredeljuje kot “pomnjenje gesla ali reševanje uganke”. Izraz zapomni si geslo lahko sproži alarm, saj je to običajno minimalna zahteva za preverjanje pristnosti. Vendar se dejansko nanaša na situacije, ko so si ljudje prisiljeni zapomniti, ker so ustvarjalci spletnega mesta zaradi varnosti onemogočili uporabo upraviteljev gesel ali funkcij kopiranja in lepljenja.

3.3.9 Accessible Authentication (Enhanced) (Level AAA)
3.3.9 Accessible Authentication (Enhanced) je samo strožja različica 3.3.8. Za izpolnjevanje tega lahko uporabite samo prvi dve možnosti. Torej, če ste uporabili “alternativo” ali “mehanizem” in se niste zanašali na “prepoznavanje predmeta” ali “osebno vsebino”, bi morali samodejno izpolniti to merilo.

Zaključek

WCAG 2.2 je manjša, a dobrodošla posodobitev. Ne uvaja ničesar, kar bi bilo nepremagljivo in če ste že skladni z 2.1 prehod na nov standard ne bi smel biti pretežak. Večja težava je v tem, da je javni sektor bil pred kratkim primoran v spletno dostopnost in nove smernice prinašajo dodatne naloge, kar prinaša dodatne stroške in prilagoditve. Točnega datuma vpeljave še nisem zasledil.

Dodatno branje: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2
Vir: WCAG 2.2 and what it means for you

 

Komentiraj


*