Vpliv zaslonov na spanje

vpliv-zaslonov-na-spanje

Strmenje v zaslon pred spanjem ima slabši vpliv, kot je bilo sprva predvideno. Vpliv pa lahko z novimi metodami, kot so SVG, CSS filtri in ustreznim kombiniranjem zmanjšamo.

V kratki predstavitvi z naslovom “This is what happens to your brain and body when you check your smartphone before bed” nam Dr. Dan Siegel, klinični profesor psihiatrije na UCLA School of Medicine, predstavi vse negativne vidike gledanja zaslona pred spanjem in njegove učinke na možgane in telo.

Vse boljša podpora SVG formatu in CSS filtrom v brskalnikih prinaša nove metode izboljševanja. Zanimivo predavanje na temo SVG in CSS filtrov ima Una Kravets v okviru SmashingConf Freiburg 2016 z naslovom “Practical Blend Modes”. Poleg različnih efektov, 3D slik, … so možnosti uporabe neskončne. Ena takšnih je tudi prilagoditev slike ali celo celotne strani nočnemu branju. To lahko dosežemo že z enostavnim SVG filtrom, ki ga implementiramo na samo stran.

Eno takšnih metod eksperimentalno uporablja tudi blog Pomagalnik, in sicer se filter za nočno branje vklopi med 23:00 in 5:00 uro. Zaradi uporabe filtra se določene barve sicer spremenijo, kar vpliva na končen izgled, vendar je branje ponoči veliko lažje, predvsem pa ne moti oz. moti precej manj spanec, ki ga nujno potrebujemo.

Komentiraj


*