SVG slike in e-mail uporaba

SVG slike so vektorske slike, kar pomeni, da ne izgubljajo na kvaliteti, če slednje povečujemo. To pomeni ena slika za vse dimenzije zaslonov, kar je v današnjem svetu super. Kaj pa se zgodi z SVG-ji v e-mailu?

Kaj je SVG datoteka?

SVG datoteka ali “Scalable Vector Graphics” je spletu prijazni datotečni format. Za razliko od formatov JPG, PNG, GIF, ki so rastrski formati, kar pomeni da bazirajo na pikah (px) slednji bazirajo na točkah in linijah, ki se povezujejo in tako ustvarjajo obliko.

Vektorski formati ne izgubljajo na kvaliteti, kar pomeni, da bo slika enako ostra ko je majhna ali velika. Prednost vektorskih formatov je tudi ta, da se zaradi te specifike enostavno uporabljajo v tisku, kjer so potrebne večje resolucije. Tudi spreminjanje barv običajno ni težava, saj je barva ločena od oblike, za razliko od rastrskih formatov, kjer to ni možno.

SVG in e-mail

Logično bi bilo, da se zaradi svojih prednosti SVG format pojavlja tudi v e-mailingih. Vendar v praksi se to ne bo zgodilo, razlog zato tiči v slabi podpori nekaterih e-mail klientov. Glavna krivca za slabo uporabo sta Gmail in Outlook na Windows sistemih. Podroben pregled  podpore je na voljo na “SVG image format” , embedani SVGji imajo še slabšo podporo “Embedded <svg> image“.

V praksi obstajajo načini, kako se temu prilagajati, vendar zaradi kompleksnosti izdelave niso rentabilni. Tako moramo trenutno ostati še na klasični oblikah, kot so JPG, PNG, … ki jih podpira večino e-mail klientov.

Dodatno branje:

Komentiraj


*