Zakaj so hiperpovezave modre?

Osnovna barva hiperpovezav, nadpovezav, povezav, … skratka linkov na spletu je modra. Običajno je tej modri barvi dodana tudi podčrtava, tako so povezave jasno ločene od ostale vsebine. Velikokrat pa se nam poraja vprašanje “Zakaj so hiperpovezave pravzaprav modre?”.

V osnovi je vedno bilo tako, povezave so modre, kot je modro nebo. V brskalnikih so povezave modre in podčrtane, pika. Vendar če zgodovinsko pogledamo globje lahko določene zametke začetka najdemo na primerih:

Podčrtava povezav

Leta 1987 – WorldWideWeb (WWW)
Leta 1987 se je pojavil prvi WWW brskalnik, ki ga je Tim Berners-Lee ustvaril med delom v CERN-u. Začelo se je kot črno-belo vsebina s podčrtanimi hiperpovezavami, ki se še danes uporabljajo na sodobnih spletnih straneh in so odlična rešitev za dostopnost oz. barvno slepoto.

The very first web browser, WorldWideWeb, pictured in 1990.
Credit: Photo CERN

S tem podatkom smo razvozlali prvo podčrtavo. Modra barva pa se je pri povezavah pojavila kasneje, pogoj je bil tudi barvni monitor, saj so bili na začetku monitorji črno-beli.

Modre povezave

Kdo je prvi uporabil modro povezavo za linke? Kot omenjeno je bila osnova za modre povezave tehnologija, namreč monitorji so morali podpirati barve, da smo jih lahko uporabili. Prvo uporabo modrih povezav v uporabniških vmesnikih tako najdemo v letu 1993, in sicer:

Leta 1993, 12. april
V spletnem brskalniku Mosaic, verzije 0.13 najdemo zaznamek:

Changed default anchor representations: blue and single solid underline for unvisited, dark purple and single dashed underline for visited. (Release Notes)

Leto 1993, 8. junij
Orodje Cello Beta 0.1, ki je bil ustvarjen s strani Cornell Law School za dostop do pravnih spletnih strani. Modra barva s podčrtava sicer ni bila link, ampak naslov.

Do omenjenih letnic oz. datumov se v uporabniških vmesnikih ni pojavljala modra barva za povezave. V tem letu dobimo tako s strani dveh različnih univerz dva primera uporabe.

Zakaj točno je bila izbrana modra barva

Točnega odgovora ni. Lahko bi se sklicevali na dostopnost, vendar je kontrast premajhen, saj osnovna modra barva (#0000FF) ne dosega ustreznih razmerij. Druga razlaga bi bili trendi, ki so se dogajali v tistem času in povezava z Windowsi 3.1, ki so v veliki večini uporabljali modro barvo. Drugi se sklicujejo na Applov “Lisa’s look & feel”. Glede na informacije iz zgodovine pa so se najverjetneje modre povezave prenesle iz brskalnika Mozaic, ki je kmalu postal prevladujoč oz. zelo razširjen brskalnik. Netscape in Internet Explorer sta tako najverjetneje samo povzela Mozaic in tako je postala modra osnova za povezave v brskalnikih.

Komentiraj


*