Prenovljen blog Pomagalnik 4.0

Od zadnje prenove bloga je minilo že preveč časa oz. več, kot tri leta. Tri leta se sicer sliši malo a v primerjavi s spletom, kjer se skoraj vsako leto vse spremeni je to občutno preveč časa. Razlogov za zaostanek v razvoju bloga Pomagalnik je predvsem pomanjkanje časa zaradi drugih projektov in obveznosti, tako da rek “Kovačeva kobila je zmeraj bosa” še vedno velja.

Čas prenove bloga je tipičen primer, kako se projektov ne dela. Namreč zaradi pomakanja časa sem projekt raztegnil na več, kot leto dni. Naloge pa sem si razdelil na posamezne module, ki sem jih z daljšimi prekinitvami opravljal eno za drugim. Če bi imel dovolj časa bi lahko projekt izpeljal v mesecu ali mesecu in pol, tako pa se je prenova precej zavlekla.

Prenova spletnega mesta je vedno večji zalogaj, kot postavitev novega spletnega mesta. Poleg ustreznega načrtovanja, vsebinske strategije in oblikovanja moramo v primerjavi z izgradnjo novega spletnega mesta upoštevati že obstoječe uporabnike in analitične podatke, ki nam že določajo nekatere usmeritve.

Prva stvar pred prenovo je bila priprava načrta prenove. Načrt prenove je zajemal naslednje točke: popis stanja, popis aktivnih elementov, analiza obstoječe statistike, vsebinske spremembe, nove tehnologije in razno.

Najprej sem se lotil popisa vseh vsebin bloga in elementov, ki jih uporabljam na spletni strani. Sledila je analiza spletnega mesta na podlagi katere so se zgradile vsebinske spremembe. Na podlagi zbranih informacij pa sem dodal še vse nove tehnologije, ki sem jih zanemarjal zadnja leta.

Nova vizualna podoba se drži že dosedanje poti in je še naprej precej čista. Največji vizualni premik se je naredil v izbiri novega glavnega fonta in vpeljavi nove dodatne barve – modre. Obe spremembi sem vpeljal zaradi boljše uporabniške izkušnje in predvsem lažjega prebiranja vsebin.

V ozadju pa je sedaj blog Pomagalnik narejen v odzivnem spletnem designu (RWD) in sicer po metodi “mobile first”, kar pomeni, da se stran najprej pripravi za mobilne naprave in nato nadgrajuje za večje odjemalce. Poleg te novosti sem uporabil tudi nov način pozicioniranja vsebine “content first”, podpora slepim in slabovidnim, vpeljava e-obvestil oz. newsletterjev, podpora retina zaslonom in še nekaj drugih novosti.

Pri prenovi bloga sem se poskušal osredotočiti še na optimizacijo hitrosti nalaganja strani, ki pa je malo večji zalogaj. Zaradi tega sem se odločil, da ta del razdelim na dva dela, in sicer najprej naredim in objavim spletno mesto in na podlagi dodatnih analiz pripravim nadgradnjo v ozadju, ki bi blog še pohitrila.

Na koncu bi se rad zahvalil vsem, ki ste z menoj že od začetka in se spominjate evolucije bloga Pomagalnik!

Prenova-Pomagalnik-2014

Komentiraj


*