Animiran e-mail

E-mail v osnovi ne more biti animiran, saj mu to onemogočajo standardi na katerih delujejo bralniki elektronske pošte oz. e-mailov. Najbližje animaciji se lahko približamo z uporabo slik v GIF formatu.

GIF je poleg novejšega APNG (ima omejitve prikazovanja) edina možnost, ki je dovolj široko podprta v bralnikih pošte, ki omogoča animacijo. V sam e-mail lahko tako skrijemo element presenečenja za uporabnika, ko se GIF slika animira. Svoje informacije tako dodatno podkrepimo.

Slabost in prednost formata GIF je v tem, da v primerih ko animacija ni podprta se prikaže samo prvo slika v nizu, kar pomeni da moramo dati vse potrebne informacije na prvo sliko. Tako tudi uporabniki, ki nimajo podprtih animiranih GIFov dobijo vse nujne informacije.

Generalno vsi večji bralniki pošte podpirajo GIF format, razen seveda Outlook 2007-2019. Slednje orodje pa je v poslovnem svetu zelo priljubljeno. V primerih ko se odločimo za uporabo animiranega GIF formata vedno potrebno narediti analizo naših uporabnikov oz. pripraviti ustrezno alternativo ob primeru brez animacije.

Nekako polovično animiran e-mail lahko dosežemo tudi s pomočjo CSSja ali menjave slike na strežnikih. Prva varianta s pomočjo CSSja lahko npr. vpliva na prikaz e-maila v različnih oblikah s pomočjo “CSS media queries”. Druga, menjava slike na strežniku pa omogoča, da vsakič ko uporabnik naloži e-mail slika prikaže drugo informacijo. Slednja je primerna za prikaz streamov družbenih omrežij (vedno je zadnji/svež), lestvic, športnih rezultatov, vreme, …

Dokler se standard priprave e-mailov ne izpopolni oz. dvigne na nivo spletnih strani bomo še v bodoče precej omejeni. Za dodatne izčrpne informacije na temo GIF in e-mail priporočam ogled članka “A guide to animated GIFs in email“.

Komentiraj


*