E-mail strategija

E-mail strategija je namenjena našemu delovanju na področju e-mail marketinga. Sestavljena je iz različnih področji, ki zahtevajo široko poznavanje področja. Njen osnovni cilj pa je postavitev kvalitetne, dolgotrajne in profitabilne mreže uporabnikov.

E-mail strategija zajema:

  • Grajenje baz uporabnikov: tu je potrebno imeti poleg dobrega zbiranja uporabnikov tudi mehanizme, ki privlačijo “dobre” uporabnike, tako da so naše baze kvalitetne, tudi če so manjše. Redno moramo opravljati tudi optimizacijo baze (čiščenje e-mailov).
  • Dostavnost pošte: Imeti pripravljene odgovore/scenarije ko gre kaj narobe, potrebno pridobiti nova ali drugačna dovoljenja.
  • Optimizacija pošiljanj: tu je poleg kdaj pošiljati e-maile potrebno zajeti segmentacije uporabnikov in pregledovanja aktivnosti naših uporabnikov. Ugotovitvam ustrezno prilagodimo čase pošiljanj.
  • Življenjski krog pošiljanj: poleg osnovnih e-mailov je potrebno upoštevati še e-maile, ki se sprožijo na zahtevo uporabnika in sistemske e-maile. Vsi opisani e-maili sestavljajo naš e-mail ekosistem.
  • Personalizacija: Uporaba personalizacije v besedilu, sliki, … Vsebine e-mailov personaliziramo v največji meri – avtomatska personalizacija.
  • Analitika: Poleg ustreznega branja analitike tudi pretvarjanje podatkov v ustrezne informacije oz. dognanja.

Najpomembnejši korak pri postavitvi dobre e-mail strategije je pravilno zbiranje kontaktov, ki so vskladu z lokalno zakonodajo in nam omogočajo zadovoljivo personalizacijo in segmentacijo. Npr. v primeru tega bloga se danes uporablja najbolj preprosta oblika, samo e-mail. Slednji se periodično pregledujejo in ustrezno korigirajo – neaktivni, neveljavni se odstranjujejo. Posledično lahko baza pada, vendar je kvaliteta bistveno boljša. Tudi statistika klikov iz e-mailov je posledično precej nad povprečjem. Idealno bi bilo imeti še ime, ampak ker ta podatek ni nujno potreben ga ne zbiram.

Komentiraj


*