Interaktivni e-maili

V osnovi so e-maili precej omejeni, razlog zato tiči v e-mail področju, ki ni standardiziran. Zato je interaktivnost e-mailov precej omejena, ni pa nemogoča, saj modernejši bralniki pošte določene interaktivnosti omogočajo.

Nestandardizirano področje e-mailov nam prinaša veliko bralnikov pošte, ki vsak po svoje interpretira in predstavi e-maile. Posledica tega je, da je interaktivnost omejena in odvisna od bralnikov pošte naših uporabnikov. Težava je v tem, da še vedno veliko uporabnikov uporablja Outlook za branje e-mailov, ki pa za svoj rendering motor uporablja Word. Slednji pa ni najboljši za predstavitev HTMLja in CSSja. Dobra novica je, da se v Outlooku na MACu, iOS in Android napravah uporablja render motor Blinka, kar pomeni, da imamo možnost interaktivnosti, vendar se pa na Windows sistemih v Outlook 2019 uporablja še vedno Word render, kar prinaša dodatno zmedo.

E-mail interactivity is an action taken in an email that triggers an event, without leaving that email.
Mark Robbins

Katere e-mail interaktivnosti imamo

Trenutno poznamo več različnih oblik interaktivnih e-mailov, ki imajo lahko naslednje oblike:

 • ankete
 • glasovanje
 • tabe
 • menije
 • kvize
 • sidra
 • forme
 • “accordione”
 • odkrivanja
 • iskanja (ki se nadaljujejo na strani)

Odkrivanja se lahko tako lotite na področju hover za: besedilo, fade, barve ozadja, slike ozadja in premikanja; področju “flip” kartic in glasovanj (tehnika z živim osveževanjem slik).

AMP za e-mail

AMP za e-mail predstavlja nov način priprave e-mailov, kjer uporabljamo nekatere elemente AMPja (Accelerated Mobile Pages). Osnove AMP za e-mail bi lahko strnili v naslednje kategorije:

 1. Ponudijo bogatejšo “inbox” izkušnjo uporabnikom (v samem bralniku pošte).
 2. Dovolijo akcije in pošiljanje form znotraj samega e-maila.
 3. Servirajo dinamične in žive vsebine znotraj e-maila.

Slabosti AMP e-mail

AMP e-mail sicer prinaša veliko revolucionarnih sprememb, vprašanje pa je ali se bodo dejansko prijele. Glavni problemi so v sami tehnologiji, za razliko od tradicionalnih e-mailov je ta precej drugačna in zahteva prilagoditve – drugačno programiranje. Trenutno AMP e-mail podpira le Gmail, tako da je tehnologija primerna, če je večina oz. skoraj celotna vaša publika na Gmail-u. Trenutno se funkcionalnosti AMP e-mail še ne da slediti, kako lahko potem vemo da so uspešni. AMP e-mail spreminja samo logiko delovanja e-maila, namreč isti e-mail bomo lahko obiskali večkrat, saj se na podlagi dinamičnih vsebin le ta lahko spreminja.

Kaj uporabiti danes?

Interaktivnost v e-mailih postaja iz dneva v dan bolj dostopna. Trenutno je sicer še precej omejena na e-mail bralnike oz. kje se nahajajo naši uporabniki. Z uporabo ustreznih metod lahko sicer pripravimo e-maile z interaktivnostjo in alternativno vsebino, če ta ni podprta že danes, težava je v tem, da priprava zahteva veliko več časa in rednega testiranja. Konec dneva pa je najbolj učinkovito, da se prilagodimo našim uporabnikom. To pomeni, če je večina uporabnikov v naprednejših bralnikih pošte začnemo z delom na interaktivnih e-mailih, če pa se večina nahaja na starejših bralnikih, ki nimajo dobre podpore interaktivnosti pa se držimo klasičnih metod, ki jih lahko začinimo z animiranimi slikami, ki se bodo ustrezno prikazovale na večino mobilnih napravah in modernih bralnikih pošte, kjer pa niso podprte pa se izpiše alternativna vsebina.

Uporabno branje na temo interaktivnosti v e-mailih:

Komentiraj


*