Kako širok je lahko e-mail?

Kako razumeti širino e-mailov? Pri izdelavi e-mailov se to vprašanje pojavlja precej pogosto. Generalno je standard 600px, bolj ohlapen je med 500px do 700px.

Zakaj je to pomembno? Pomembno je zato, ker so bralniki oz. pregledovalnike pošte – okno kjer se prikaže vaš e-mail omejeni s prostorom. Posledično to pomeni, da se lahko poleg vertikalnega drsnika pojavi še horizontalni drsnik, kar ni dobra uporabniška izkušnja.

V svetu e-maila je veliko bralnikov pošte, kot je Outlook, Gmail, Yahoo, … potem so tu še različne e-mail aplikacije, spletni odjemalci. V teoriji ima lahko vsak uporabnik – bralec e-maila svoje dimenzije. Če k temu dodamo slabo standardizacijo e-mailov nas čaka veliko izzivov.

Če temu miksu dodamo še mobilne naprave, ki okvirno predstavljajo vsaj 50% odprtih e-mailov, pa se širina e-maila zmanjša na nekje 270px do 480px. Seveda moramo za te primere e-maile ustrezno programirati, kot spletne strani, da se ustrezno prilagodijo. Običajno izbiramo med tehnikama z “break pointi” ali “fluidno” obliko.

Na kaj moramo paziti pri izbiri širine e-maila:

  • naša ciljna publika je na? (mobile/desktop)
  • bralniki pošte (Outlook, Gmail, aplikacije, …)
  • povečave na računalnikih (npr. Windows 125%)

Zaključek:

V realnosti širina e-mailov zelo niha, saj nanjo vpliva veliko dejavnikov. V praksi se velikokrat zgodi, da je e-mail na desktop okolju manjši od e-maila na mobilni napravi. Paziti moramo tudi pri slikah, če je slednja enaka za mobilne naprave in dekstop bo najverjetneje vsebina na slikah na mobilni napravi težko berljiva, če bo slednja širine emaila.

Če bi želeli najbolj naravno obliko bi morali sprejeti “tekočo obliko”, ki zavzame celoten prostor, ki je na voljo, seveda z zgornjo omejitvijo širine. Slike je generalno bolje izbirati za mobile, kot za desktop, tako da so informacije na sliki dovolj vidne na manjših zaslonih.

Dodatno branje:

 

Komentiraj


*