Novosti v e-mail analitiki

Tako kot spletna analitika, dobiva novosti tudi e-mail analitika. Ker se slednja dogaja v nabiralnikih oz. bralnikih pošte jo je veliko lažje implementirati hitro in za veliko uporabnikov.

Sprememba zakonodaje in večji poudarki na zaščiti uporabnikov in njihove zasebnosti prinaša tudi drastične spremembe pri e-mail analitiki. Generalno merimo statistiko za e-maile na dva načina, eden je s pomočjo t.i. 1px trackinga, kjer na podlagi dostopa do slike dobimo določene podatke, drugi način pa je sledenje samih povezav oz. klikov na povezave v e-mailu. Na podlagi pridobljenih podatkov lahko ustvarimo določeno sliko o analitiki oz. kaj se dogaja z našimi e-maili.

Do sedaj so bile glavne težave, kaj se zgodi, če uporabnik ne naloži slik, kjer izgubimo veliko analitike. S spremembo zakonodaje oz. področja zasebnosti uporabnikov pa se spreminja še veliko drugih zadev. Veliko ponudnikov pošte, kot so Gmail, Yahoo, Apple, Outlook, … je začelo e-maile predhodno odpirati in predpomniti, kar pomeni da nimamo več realnih podatkov ali je bil e-mail odprt ali ne in kolikokrat, ker so podatki shranjeni s strani strežnika in ne uporabnika. V teoriji to pomeni, da je lahko naša kampanja 100% odprta, čeprav v realnosti nihče ni videl e-maila. V teh primerih je dobro slediti tudi klikom v samih e-mailih.

Druga pomembna zadeva je, da so nekateri ponudniki e-mailov začeli odstranjevati dele kode v e-mailu, ki targetira posamezne uporabnike. Tako bo zelo težko razbrati kateri uporabnik točno je kliknil na kateri link. Pojavili so se tudi novi parametri, ki se jih spremlja v analitiki, nekateri pa so se posledično spremenili oz. imajo spremembe na njih velik vpliv.

Nove zadeve in večje spremembe:

  • Realna odpiranja
  • Apple privacy-impacted opens
  • Dark mode uporaba (Apple)
  • Čas branja e-maila (podatki zaradi novih omejitev niso več tako natančni)
  • Povečanje Webmail odpiranj, zaradi sprememb odpiranja e-mailov s strani ponudnikov pošte

Če je bil e-mail oz. e-mail analitika do sedaj zelo “svobodna” pri sledenju svojih uporabnikov v primerjavi s spletnimi vsebinami se z zadnjimi zasuki in poudarki na zasebnosti uporabnikov to področje zelo hitro spreminja oz. omejuje.

Komentiraj


*