RSS, slike in e-mail avtomatizacija

RSS je spletni zapis, ki omogoča uporabnikom oz. storitvam standardiziran dostop do novih podatkov na strani. Pogosto ga srečamo na blogih in novičarskih portalih, veliko vlogo pa igra tudi pri e-mail avtomatizaciji.

RSS je kratica za “RDF Site Summary” ali “Really Simple Syndication”, glavna prednost tega zapisa pa je, da nam omogoča, da lahko sledimo večim stranem hkrati, brez da slednje obiščemo. Novi zapisi se namreč prikazujejo v združenem prikazu – neke vrste “feed”.

E-mail avtomatizacija

RSS je tudi zelo priročen za e-mail avtomatizacijo. Blog Pomagalnik že vrsto let uporablja Mailchimp za pošiljanje avtomatiziranih e-mailov. To pa mi omogoča ravno RSS, saj se storitev Mailchimp enostavno priključi na RSS vir podatkov, vsakič ko zazna novo objavo zgenerira nov e-mail in ga točno ob določenem časovnem intervalu razpošlje uporabnikom.

Ta princip uporabljam za vse e-maile in je bil razvit v dve obliki, nova objava in mesečni pregled. Nova objava pošlje povzetek nove objave, sliko in povezave. Mesečni pregled pa pošlje samo aktualne mesečne objave z naslovom ter povezavami do vsebin. Edina ovira so slike, saj jih osnovni RSS vir nima, zato je potrebno uporabiti vtičnike ali spisati lastno kodo, ki rešuje ta problem.

RSS s slikami za storitev Mailchimp

Storitev Mailchimp ponuja veliko e-mail avtomatizacij, meni najljubša je RSS e-mail, ki pa ima težavo pri importiranju slik, ker slednjih ni v RSSju. Potreben pa je zapis: <media:content url=”http://example.com/example.jpg” medium=”image”>. Več letno igranje z WordPress vtičniki ni prineslo najboljše izkušnje. Osnovna težava so bili različnje nadgranje WordPress, vtičnikov in posledično ne delovanje. Tako sem s s časoma odločil, da pripravim lastno kodo, ki rešuje ta problem.

Dodajanje media elelementa v WordPress RSS

Sprememba je zelo enostavna. Na aktivni temi, v datoteko function.php dodamo spodnjo kodo in to je to.

// Add namespace for media:image element
add_filter( 'rss2_ns', function(){
echo 'xmlns:media="http://search.yahoo.com/mrss/"';
});

// insert the image object into the RSS (see MB-191)
add_action('rss2_item', function(){
global $post;
if (has_post_thumbnail($post->ID)){
$thumbnail_ID = get_post_thumbnail_id($post->ID);
$thumbnail = wp_get_attachment_image_src($thumbnail_ID, 'full');
if (is_array($thumbnail)) {
echo '<media:content url="' . $thumbnail[0] . '" medium="image" />';
}
}
});

 

Dodatne vsebine:

 

Komentiraj


*