Razlike med EPUB, MOBI, AZW in PDF formati elektronskih knjig

Elektronske knjige so vse popularnejše. Avtorji in uporabniki slednjih pa imajo na voljo različne elektronske bralnike in formate knjig, kot so EPUB, MOBI, AZW in PDF. Razumevanje posameznih formatov je pri nakupu ključnega pomena.

EPUB

EPUB je najbolj razširjen in tudi najbolj podprt format. Podpirajo ga praktično vsi večji bralniki, kot je Apple iBooks, Adobe Digital Editions, Aldiko na Androidu, … Večja izjema je le Amazonov Kindle, ki formata EPUB trenutno še ne podpira.
Format EPUB je odprt standard, kar pomeni da je uporaba brezplačna in na voljo vsem. Potrebno se je držati samo pravil, ki jih določa. Standard EPUB vzdržuje International Digital Publishing Forum (IDPF), svetovna trgovina in organizacija za standardizacijo.

EPUB format lahko prikazuje fiksno širino ali pa prilagodljivo vsebino, ki se prilagaja mediju uporabnika.

MOBI

MOBI (Mobipocket ebook) je še en format za objavo elektronskih knjig, ki je odprt standard in v lasti Amazona. Prvotno je bil namenjen mobilnim napravam oz. napravam z manjšim ekranom. Prav tako, kot EPUB je tudi ta široko podprt na različnih elektronskih bralnikih. Elektronske knjige imajo lahko končnico .PRC ali .MOBI.

MOBI format lahko prikazuje fiksno širino ali pa prilagodljivo vsebino, ki se prilagaja mediju uporabnika.

AZW

AZW je format, ki je v lasti Amazona in je bil razvit posebej za njihov bralnik elektronskih knjig Kindle. V osnovi izhaja iz formata MOBI, ampak ima med drugimi spremembami še boljše šifriranje in kompresiranje. Poleg Kindla se je podpora temu formatu pojavila še na nekaterih bralnikih. Elektronske knjige z formatom AZW pa lahko dobimo le preko Amazon spletne trgovine.

AZW format ima določene omejitve in je ponavadi zaklenjen na ID naprave, ki je registrirana v uporabniškemu računu Kindle lastnika.

PDF

PDF je najstarejši format. Poleg tega je tudi eden najbolj znanih in razširjenih formatov. Izdelan je bil davnega leta 2001. Zaradi svoje vsesplošne uporabnosti pa ga srečamo v različnih orodjih. Prav tako je široko podprt na različnih elektronskih bralnikih.

PDF format lahko prikazuje fiksno širino ali pa prilagodljivo vsebino, ki se prilagaja mediju uporabnika.

Pretvorba različnih formatov

Pestra izbira formatov nas lahko zmede. Na srečo imamo na voljo veliko različnih pretvornikov, ki nam omogočajo pretvorbo posameznih formatov v druge. Npr.: PDF v EPUB, MOBI v EPUB, … Zavedati pa se moramo, da lahko pretvarjanje iz enega formata v drugega ustvari nepričakovane napake.

Komentiraj


*