INFOGRAFIKA: WordPress – Joomla – Drupal – Kateri je boljši?

Rek “Vsebina je kralj” zagotovo drži, ko govorimo o optimizaciji spletnih strani. Kreiranje vsebin je tako nuja, zato imajo danes praktično že vse strani v ozadju različne urejevalnike vsebine, ki omogočajo dodajanje, spreminjanje in objavljanje vsebin brez razvijalcev in dodatnih stroškov. V domeni različnih urejevalnikov vsebin pa imajo prednost odprto kodni projekti, ki so brezplačni in imajo dobro urejeno dokumentacijo in močno skupnost za podporo. Takšni sistemi so zagotovo WordPress, Joomla in Drupal.

WordPress

WordPress ima največji delež med CMS sistemi (več kot 50%), ki so danes v uporabi. Poganja na milijone spletnih strani in je zaradi svoje enostavne namestitve in uporabnosti najbolj priljubljen CMS sistem. Uporabljajo ga lahko začetniki in eksperti in v osnovi ne potrebuje naprednega znanja HTML ali PHP programskega jezika.

Njegov uporabniško usmerjen vmesnik pa omogoča enostavne nadgradnje, urejanje, vzdrževanje, zaščito in implementacijo različnih vtičnikov, ki še dodatno nadgradijo sistem. Zaradi zelo velike skupnosti pa lahko zbiramo med tisočimi vtičniki in temami, ki so seveda lahko brezplačne ali plačljive. WordPress je vsestranska CMS platforma.

Joomla

Joomlo uporablja nekje med 6-7% spletnih strani s CMS sistemi. Sistem je v osnovi zelo podoben WordPressu in ima približno enake funkcionalnosti. Na voljo je tudi veliko vtičnikov in tem.

Pomanjkljivost, če temu lahko tako rečemo je le ta, da za implementacijo sistema Joomla potrebujemo osnovno zunanje HTML in PHP jezika. Joomla je zelo primeren CMS sistem za spletne trgovine in družbena omrežja.

Drupal

Drupal ima približno 4-5% delež med CMS sistemi. Razlog za njegovo nizko popularnost v primeru z WordPressom ali Joomlo tiči v tem, da za njegovo implementacijo potrebujemo znanje na področju HTML, PHP, CSS in v določenih primerih celo Python.

Drupal je tako tehnično veliko bolj napreden in zahteven CMS sistem. Prav tako imamo na voljo vtičnike in teme, omogoča tudi integracijo ostalih storitev, nadgradnje in ima dobro varnost oz. zaščito. Če imamo dovolj tehničnega znanja in zahtevne projekte je Drupal dobra izbira. Drupal je tako primeren za zahtevnejše projekte, kjer imamo veliko integracij in potrebujemo zanesljivo in hitro platformo.

Kateri CMS izbrati?

Nehvaležno vprašanje, CMS moramo vedno izbrati glede na naše potrebe in zmožnosti. Zelo pomembno je, da vemo kaj točno želimo doseči s pomočjo CMS sistema. Na podlagi tega pa se poskušamo prav odločiti. Vedno se lahko kasneje še premislimo, seveda pa so s temi povezani stroški migracije, k sreči ima veliko CMS sistemov vtičnike za migracije iz enega sistema v drugega.

Na podlagi lastnih izkušenj bi se na prvo žogo vedno odločil za WordPress, predvsem zaradi enostavne namestitve, vzdrževanja in dobre uporabniške izkušnje. Preden se odločite za določen CMS sistem pa predlagam vsaj testiranje platforme na testnem projektu.

Vir infografike: https://capsicummediaworks.com/wordpress-vs-joomla-vs-drupal/

Komentiraj


*