Ali bomo kdaj imeli HTML E-mail standard?

Vsi, ki se poklicno ukvarjamo z E-mail marketingom vemo, da je HTML E-mail standard velik problem. Trenutno nimamo na voljo nobenega standard, ki bi nam olajšal pripravo e-mailov. Velikokrat slišimo tudi izraz, da je izdelava e-mailov enaka programiranju spletnih strani 1995, kjer so bile vse strani postavljene v tabelah. Seveda pa je potrebno na to tehniko aplicirati še veliko popravkov in dodatkov, da odpravimo vse težave pri prikazovanju na različnih medijih.

Zakaj je stanje tako slabo?

Glaven vir težav sta Gmail in Outlook, ki imata veliko število uporabnikov in slabo podporo. Ostali e-mail klienti imajo sicer vsak svoje značilnosti, vendar imajo dobro HTML podporo.

Gmail e-mail klient odstrani <style> značko in tako prepreči postavljene e-mailov s pomočjo CSSja, ki ni vstavljen “inline”. V praksi to pomeni, da izgradnja odzivnih e-mailov ni možna. Outlook pa za prikazovanje e-mailov Wordovo okolje, ki ima zelo slabo CSS podporo. Zaradi tega smo še vedno primorani uporabljati tabele za pripravo e-mailov.

Na novejših napravah, predvsem iOS napravah je podpora naprednejšim CSS funkcijam dobro podprta. Vendar če želimo pokriti vse uporabnike moramo upoštevati Gmail in Outlook, ki tako celoten eko sistem priprave e-mailov zadržujeta v razvoju.

E-mail standard

Posledica tako imenovanih “Browser Wars” je bila standardizacija brskalnikov oz njihove podpore HTML in CSSja. Žal standardizacija pri e-mailih ni tako enostavna. Namreč e-maile lahko pregledujemo v spletnih vmesnikih, aplikacijah ali drugih spletnih platformah. Različni SPAM filtri lahko tudi vplivajo na prikaz e-mailov. Težavo pa predstavlja tudi sama varnost, zato imamo toliko omejitev glede CSS, JavaScripta, …

Na drugi strani pa potreba po izboljšanju ni dovolj velika. Namreč izboljšanje na področju e-mail standardov bi prinesla več marketinških sporočil? SPAMa? Google je že v osnovi oglaševalsko podjetje, zato je najverjetneje podpora za boljša e-mail sporočila nižje na njihovi prioritetni listi. Microsoft postopoma izboljšuje podporo pri novejših verzijah, vendar pa je na voljo še veliko starejših verzij, ki imajo slabo podporo.

Kaj lahko storimo danes?

E-maile lahko že danes pripravljamo v odzivnih oblikah, ki se prilagajajo napravam naših uporabnikov. Pogoj zato je seveda naša analitika oz. uporabniki in njihove naprave. Če uporabniki uporabljajo modern naprave z dobro podporo potem lahko uporabimo naprednejše oblike e-mailov. Če je večina uporabnikov na Outlook odjemalci in gmailu pa se moramo držati starih metod.

Ali potrebujemo e-mail standard? Seveda. Vendar se e-maili ne bodo spremenili čez noč, spremembe bodo počasne in dolgotrajne. Čaka pa nas še veliko dela.

Save

 • Matej

  Kdo po tvojem mnenju pa še uporablja outlook? Zaposleni v podjetjih ali domači uporabniki? Glede ma trend uporabe mobilnih naprav bo outlook kmalu pozabljen ali ….? Tvoje mnenje ☺

  Odgovori
  • Jiga

   Outlook je največ v uporabi v podjetjih in državni upravi, se pravi zaposleni.
   Dokler bo Microsoft Office v naboru orodij, ki se uporablajo v podjetjih in državni upravi bo tudi delež Outlooka precej visok. Ko se spremenijo ta orodja se bo posledično zmanjšalo tudi število Outlook e-mail odjemalcev.

 • Matej

  Hvala, se strinjam z zapisanim 👍

  Odgovori

Komentiraj


*