Deljenje koledar(.ics) datotek v e-mail sporočilu

E-mail sporočila se velikokrat uporabljajo tudi za napoved družabnih dogodkov, seminarjev, razprodaj, … zato je implementacija funkcionalnosti s pomočjo katere si uporabniki dogodek shrani v svoj koledar, kot je iCal, Outlook ali Google Calendar logičen korak. Zaradi velikega števila e-mail klientov in aplikacij pa hitro nastane zmeda, kateri način deljenja dogodka uporabiti oz. kater način deljenja koledarja dejansko deluje.

V realnosti je deljenje dogodka, če ne uporabljamo orodij za management dogodkov, kot so npr. aplikacije Guestlist ali Eventbrite precej težka naloga. Namreč trenutno ne obstaja nobene univerzalna rešitev, ki bi zadovoljila vse potrebe. Uporabniki v praksi uporabljajo različne načine in koledarje za dodajanje dogodkov v svoj koledar, potem so tu še različni e-mail klienti, ki vsak po svoje interpretira klice na koledar datoteke.

Deljenje .ics datotek ni enostavno

.ics datoteko podpirajo praktično vse aplikacije za koledar, zato je njena uporaba priporočljiva. Priročna je tudi zato, ker jo lahko enostavno ustvarimo in izvozimo v iCalendar ali Outlook aplikaciji.

Naslednja težava pa je deljenje .ics datoteke, namreč slednje je mogoče ustrezno delite le, če nas strežnik uporablja protokol WebDAV, v nasprotnem primeru bodo uporabniki videli samo neuporabne znake. Ostane nam na voljo še opcija “Shrani kot …”, da pridobimo ustrezno obliko .ics datoteke.

Temu problemu se lahko izognemo tudi z uporabo .htaccess ukaza “AddType text/calendar .ics”, s pomočjo “webcal://” (Primer: <a href=”webcal://domain.com/path/calendar.ics”>) ali kakšne druge metode.

Rešitev je Google Calendar … vendar ne za vse

Veliko lažje je uporabiti Googlovo orodje “Event Publisher Guide” za pripravo ločenih koledarjev, ki jih lahko enostavno dodamo v Googlov Calendar s pomočjo linka.

Slabost izbrane metoda je seveda ta, da morajo vsi uporabniki uporabljati Gmail, kar pa v praksi izredno težko izvedljivo.

Najboljša rešitev je …

Dodajanje koledarjev v  e-mail sporočila je brez orodij za management dogodkov zapleteno. Če jih vseeno želimo uporabiti moramo uporabiti vsaj dve različni opciji. V praksi to pomeni, da uporabimo .ics datoteko na strežniku in npr. Googlov Calendar dogodek. S takšnih pristopom pokrijemo največ uporabnikov, seveda pa je potrebno našim uporabnikom slednje tudi ustrezno skomunicirati.

Viri in dodatno branje

 

Save

Save

Komentiraj


*