Mobilni oglasi/bannerji

Mobilni-oglasi-bannerji-dimenzije

Oglaševanje dandanes srečamo praktično povsod tudi na naših mobilnih napravah. Priprava mobilnih oglasov/bannerjev pa prinaša tudi določene omejitve oz. zahteve. Vsebina samega bannerja mora biti vsekakor pripravljena za medij na katerem so bo prikazovala, zato mora biti vsebina jasna, kratka in seveda berljiva na malih zaslonih. Omejitev pa predstavljajo tudi različne dimenzije, kot tudi sama velikost spletnega mobilnega oglasa/bannerja.

Za prikaz spletnih mobilnih oglasov/bannerjev imamo na voljo več različnih ponudnikov ali pa razvoj lastne platforme. Zaradi lažje priprave oglasov/bannerjev, ki bodo karseda najbolj pokrili razgiban teren si bomo ogledali le najbolj standardne dimenzije oglasov. Oglase v osnovi delimo v dve skupini, in sicer celozaslonske oglase in klasične bannerje, ki se običajno pojavljajo v obliki trakov.

Celozaslonski oglasi/bannerji

Celozaslonski oglasi imajo zaradi svoje implementacije oz. načina prikaza večje število klikov (clickthrough), kot klasične oblike oglasov, vendar običajno tudi stanejo več (CPC). Običajno pojavljanje teh oglasov je na spletnih straneh ali v aplikacijah.

Velikosti:

  • mobilni telefoni: 300×250 px, 320×480 px in 480×320 px.
  • tablice: 1024×768 px in 768×1024 px.

Celozaslonski-oglasi-bannerji

Klasični oglasi/bannerji

Klasični mobilni oglasi se običajno pojavljajo v obliki trakov na zgornjem ali spodnjem delu ekrana. Zaradi porasta visoko resolucijskih ekranov se običajno pripravijo verzije oglasov, ki so 1x večje od originalnih dimenzij. V praksi to pomeni, če imamo oglas 320×50 px slednjega pripravimo v dimenziji 640×100 px.

Velikosti:

  • mobilni telefoni in tablice: 320×50 px, 468×60 px, 728x90px in 300x250px.

Mobilni-oglasi-bannerji

Pri pripravi oglasov moramo upoštevati tudi samo velikost oglasov, običajno se je ta končala pri 50KB z novimi tehnologijami in boljšimi povezavami pa nekatere storitve, kot npr Google dovoljuje velikosti do 150KB.

Z razvojem tehnologij pa v ospredje stopajo tudi novi HTML5 oglasi, ki uporabljajo odzivne metode (RWD) in se tako prilagajajo uporabnikovi napravi. Zgradba HTML5 oglasa je tako zelo podobna izgradnji spletne strani samo v manjšem obsegu. Na voljo imamo tudi posebna orodja, kot je Googlov Google Web Designer https://www.google.com/webdesigner/, ki nam omogoča izdelavo HTML5 oglasov. Zaradi same specifike priprave oglasov pa lahko kmalu pričakujemo tudi delovna mesta, kjer se bodo ukvarjali samo s pripravo HTML5 oglasov – HTML5 banner developer.


About mobile ads – dodatne informacije o mobilnih oglasih in njihovi priporočeni uporabi s strani Googla.

Komentiraj


*