Photoshop CS5 – Pregled novosti

CS5-odstevanje

Do lansiranja Adobe Creative Suita 5 (CS5) nas loči samo še nekaj dni – 12. april. Danes pa si bomo ogledali nekaj novih novosti, ki jih prinaša Photoshop CS5.

Novosti bom razdelil na večje in manjše. Večje novosti bodo opisovale večje premike v Photoshopu, manjše pa bodo opisovale spremembe obstoječih orodij, ki so se izboljšala.

VEČJE NOVOSTI

Orodja za prepoznavanje vsebine (Content-Aware Tools)

CS5-cesta

CS4 je prikazal orodje za prepoznavanje vsebine pri spreminjanje velikosti (content-aware scaling), omogočal nam je, da smo lahko določeno vsebino raztegnili brez prevelikega popačenja slike. CS5 pa to idejo popelje še na višji nivo, saj nam omogoča vsebinsko celjenje in vsebinsko polnilo (content-aware healing and filling).

Izboljšali so algoritem za »celjenje« slik, saj vzame več pikslov iz okolice izbrane vsebine in poskuša vse skupaj »zliti« v verjetno celoto. Primiri na sliki in videu nas impresionirajo in zagotavljajo vsaj dobro osnovo pri modifikaciji večjih površin. Lep primerek novega orodja za prepoznavanje vsebine je brisanja ceste v zgornji sliki.

Slikanje in čopiči (Brushes)

CS5-slikanje
CS5 bo prinesel veliko novostih pri slikanju in čopičih. Prva od novostih je, da lahko vzamemo katerokoli sliko in jo uporabimo, kot našo zbirko barv za nadaljno obdelavo. Ob kliku na določen del slike se bo ta obnašal, kot da bi čopič pomočili v takšno barvo. Potem lahko svoj čopič vlečete na okoli in na tak način slikate. Barve bo mogoče mešati in uporabljati po vaših željah.

CS5-slikanje-2

Naslednja novost bo izboljšala samo fiziko čopiča, saj bo občutljiv na pritisk. 3D pogled nam bo omogočal pregled nad pritiskom, ki ga imamo nad čopičem in kako se slednji obnaša. Ta novost naj bi približala digitalno slikanje klasičnemu slikanju s čopiči.

Izboljšava robov pri rezanju

CS5-robovi
CS3 nam je prinesel boljše nastavitve pr izbiri akivnih izbiran – Refine Edge. To nam je omogočalo spremembo različnih parametrov od »featheringa« in kontrasta v enem koraku in možnost predogleda pred potrditvijo. CS5 naj bi slednjo sposobnost še izboljšal in nadgradil. »Smart Radius« bo omogočala naprednejšo zaznavo robov in olajšal izbiro komplicirane označitve. Naslednja izboljšava je tudi možnost kasnejše izboljšave robov s pomočjo slikanja, kot je sedaj to možno pri maskah.

MANJŠE NOVOSTI

Spremebe osnovnih nastavitev “layerjev”

Če veliko uporabljate “layerje” imate že dodelan način dodajanja oziroma spreminajnja stilov. Photoshop CS5 pa nam bo omogočal, da sami določimo osnovno nastavitev “layerja”, tako bo npr. ob vsakem dodajanju sence, obrobe, … Photoshop bo lahko dejansko posnemal vaš način dela in ne le uporabljal svoje prednastavljene izbire. Spodnji video prikazuje uporabo teh in še nekaterih drugih izbioljšav.

Izbira barv in izboljšava čopiča

Poleg že omenjenih večjih sprememb je pri čopiču tudi nekaj manjših prav tako zanimivih sprememb v zvezi z barvami in nastavitvami.

CS5-barve

Slika prikazuje nov način izbire barv, ki ga lahko prikličemo s pomočjo tipk in nam tako prihrani veliko časa. Ena od novih možnosti je tudi enostavna sprememba velikosti čopiča, ki jo lahko spreminjamo dinamično.

Poravnava, shranjevanje in transparentnost “layerjev”

S pomočjo ravnila lahko potegnemo horizontalno črto in Photoshop CS5 nam bo avtomatsko poravnal sliko z določeno linijo (pride prav pri obračanju slik). Ena od novosti je tudi shranjevanje v 16-bitne JPG datoteke v enem koraku. Končno pa smo dobili tudi opcijo, ki nam omogoča spreminjanje transparentosti na večih layerjih istočasno.

Viri: CS5.org, cs5launch.adobe.com in designshack.co.uk.

Komentiraj


*