Pregled uporabe Apple iPada – Ali ga res potrebujem?

Minilo je že dobro leto odkar sem postal lastnih iPada in napočil je čas za pregled njegove uporabnosti. Vnaprej bi rad izpostavil, da sem zaradi svoje narave dela in hobijev zelo aktiven uporabnik računalnikov, zato je lahko moja ocena malo pristranska.

iPad je neke vrste hibrid oziroma vmesni člen med računalnikom in mobilnim telefonom. iPada ni potrebno prižigati ali čakati, da se operacijski sistem zažene, zato ga lahko za razliko od računalnikov uporabljamo takoj. Glavna slabost iPada in tudi iPhonov je ta, da za prvi zagon oziroma aktivacijo naprave potrebujete iTunese in seveda računalnik s katerim uparite svoje napravo. Na žalost je to lahko samo en računalnik. Računalnik je tako vedno potreben za pripravo varnostnih kopij naprave in nadgradnjo sistema medtem, ko lahko inštalacijo različnih aplikacij opravite tudi iz same naprave. Ob povezavi z računalnikom se aplikacije avtomatsko prenesejo in uskladijo s podatki na računalniku.

Zaslon oz. njegovo namizje, če ga lahko tako imenujem je postavljeno enako, kot pri iPhonu. Na zaslonu imamo ikone, ki vsaka zase predstavlja ločeno aplikacijo, če jih imamo več so razdeljene na posamezne liste/zaslone med katerimi se enostavno premikamo. Zaradi boljše uporabniške izkušnje pa imamo na voljo fiksno nogo, v kateri imamo ponavadi aplikacije, ki jih najpogosteje uporabljamo. Slednje nas spremljajo skozi vse zaslone.

iPad lahko v osnovi uporabljamo za različne namene, kot so elektronska pošta, brskanje po spletu, poslušanje glasbe, branje knjig ali drugih publikacij. Z uporabo različnih aplikacij, ki jih imamo na voljo v iTunesih ali drugih ponudnikih pa se nam funkcionalnost iPad precej poveča. Pester nabor aplikacij pokriva praktično vsa področja, ki si jih lahko zamislimo. Edini problem pri tej poplavi aplikacij je najti tisto aplikacijo, ki jo zares potrebujemo in nato zares uporabljamo.

Če pri svojem delu radi delate z datotekami potem boste imeli z iPadom težave. iPad namreč nima USB vhodov ali CD/DVD odprtin in tako ne dopušča klasičnega dela z datotekami, ki ste ga vajeni na računalnikih. Z nakupom dodatnega priključka “iPad Camera Connection Kit” lahko to pomanjkljivost rahlo ublažite in si omogočite prenos fotografij in videov iz različnih kamer na iPad. To vam omogoča lažje pregledovanje, shranjevanje ali s pomočjo namenskih aplikacij celo njihovo obdelovanje.

In kako ga uporabljam sam? Kot sem že omenil se raje zadržujem na računalnikih, ki mi omogočajo več funkcionalnosti. iPad je žal prevelik, da bi ga imel vsak dan pri sebi, zaradi tega v mobilnem stanju oziroma na terenu največkrat uporabljam iPhone, ki ga imam vedno pri roki in zadostuje vsem mojim potrebam.

iPad je zaradi moje narave tako malo zapostavljen. Doma me ponavadi čaka med revijami, uporabljam ga predvsem v dnevni sobi, kopalnici ali spalnici in predvsem za branje knjig, prebiranje spleta, uporabo družabnih omrežij ali igranje iger.

V času dopustov iPad stopi v ospredje, ker mi ponudi vse kar na dopustu potrebujem. Je precej manjši, vzdržlivejši in lažji za transport, kot kakšen prenosni računalnik. Poleg že zgoraj omenjenih opravil bi tu omenil še predvajanje video vsebin oziroma filmov, ki so med dopustom nepogrešljivi.

Moje trenutno najljubše aplikacije so iBooks, Evernote, Flipboard, Dropbox, Twitter, Mail, Angry Birds, Monkey: SE in Zombieville HD.

Ali ga res potrebujem? Uporabljam ga sicer ne najbolj redno, ampak v določenih situacijah se izkaže, kot upravičen nakup. Tako je moj odgovor DA, potrebujem ga.

Vsi, ki imate doma namizni računalnik in se odločate za nakup iPada svetujem naslednje. Če so vam dovolj osnovne funkcije, potrebujete predvsem zabavo in ne nameravate delati resnega dela je nakup upravičen, drugače se raje odločite za nakup prenosnika.

Uporabnikom, ki že imajo doma prenosni računalnik in se odločajo za nakup iPada, kot dodatek priporočam temeljit premislek ali ga res potrebujete. V večini primerov je prenosnik čisto dovolj za vse potrebe, ki jih imamo.

Če govorimo o družini, kjer več družinskih članov uporablja en računalnik in se odločate za nakup dodatnega prenosnika ali iPada vam v tem primeru svetujem iPad. Cenovno gledano dobite za enako ali celo nižjo ceno tudi prenosnik. Cene so ponavadi primerne kvaliteti in tako boste imeli s takšnim prenosnikom predvsem več dela, kot koristi. Kvalitetnejši prenosniki pa so dražji in na koncu dobite več, kot dejansko potrebujete. Pri računalnikih moramo imeti v mislih še nameščanje operacijskih sistemov, gonilnike, probleme z virusi, … medtem, ko pri iPadu razen občasnih nadgradenj, ki niti niso potrebne teh težav ni. Zaradi vsega opisanega se tehtnica nagiba k iPadu.

Z letošnjim letom je iPad oziroma iPad 2 na voljo tudi v Sloveniji. S tem so nakupi slednjih postali precej lažji in enostavnejši. Cene so ponavadi v Evropskih državah enake. Najugodnejši nakup pa je še vedno v Ameriki. Cene v Sloveniji za iPad 2 se gibljejo od 479 EUR naprej za iPad 2 z Wi-Fi oziroma od 599 EUR naprej za iPad 2 z Wi-Fi + 3G opcijo.

Če ga res potrebujete pa odločite sami.

 • Peter

  Hej, jaz sem pa pri Simobilu nabavil iphone in od takrat naprej ipad resno samuje. Prej sem ga aktivno uporabljal za leisure brskanje po spletu inse kaj, zdaj pa vecino tega doma nadomesti iphone.
  In kot si rekel, potovanja in zame se sestanki so tisto za kar ga uporabljam se vedno.
  Se vedno pa mislim da bom kupil trojko ko pride ven…

  Odgovori
 • Robert

  Pri novem iOS 5 bo z iCloud storitvijo odpravljena tudi “nevšečnost” z iTunes aktivacijo in backupom. Imam pa sam podobno rabo kot ti. Doma me vedno čaka na nočni polički. Ga pa uporablja še teta za prebiranje Dela in Dnevnika =)

  Odgovori
 • Zuzzu

  No, jaz imam vse troje in moram reci, da najbolj uporabljam iPad. Sem namrec samozaposlena in veliko na poti (avtobusi, vlaki itd.), zato je iPad veliko primernejsi kot Laptop (ki ga je treba vedno postavit na neko podlago), vecji ekran ima kot iPhone in mi omogoca delo kjerkoli ze sem.. tudi ce kje stojim in cakam v vrsti. Zelo mi je bil fajn za studij, zaradi nekaterih aplikacij, ki omogocajo studiranje “on-the-go”. Obicajno vse svoje bancne posle opravim na avtobusu, ko grem z doma na delo. Tako imam moznost, da brez tezav opravljam kar tri sluzbe. Po moje cisto odvisno, kaj pocnes z napravo in za kaj jo uporabljas.
  Zdaj je na Mac racunalnikih tudi sistem Lion, ki je zelo podoben namizju iPada/iPhona (Launcher). Imam iPad 1 in tudi jaz cakam trojko.

  Odgovori
 • Jiga, btw, zakaj pa se link, ki ga človek vnese pri komentarju nikjer ne vidi? Al sem ga samo jaz zgrešil?

  Odgovori
 • @Peter Če misliš na imenu se. Mislim, da si pri prvem pozabil pripisat URL naslov?

  Odgovori

Komentiraj


*