Potrditvena pristranskost v oblikovanju (UX)

Potrditvena pristranskost (Confirmation Bias) je nagnjenost k iskanju podatkov, ki potrjujejo naša prepričanja oz. pričakovanja. V praksi to pomeni, če mislite da je en del uporabniškega vmesnika dobro narejen, drugi pa slabše lahko v praksi dajete večji poudarek podatkom, ki potrjuje vaše mišljenje.

Identificiranje pristranskosti pri drugih je dobra veščina, pomembno pa je, da znamo identificirati pristranskost pri sebi in lastnih odločitvah na projektu. Potrditvena pristranskost opisuje naše nagnjene k iskanju rešitev, iskanju informacij, ki potrjujejo naša prepričanja. Pri oblikovanju oz. UX pa lahko ta lastnost vpliva na to, kako zbiramo določene informacije in kako slednje interpretiramo, ter razumemo.

Če se sami zavedamo potrditvene pristranskosti pa še ni nujno, da smo nanjo odporni. Vendar, ker se slednjih zavedamo lahko njihov vpliv zmanjšamo. Zato je pri oblikovanju oz. UX vedno potrebno problem pogledati iz različnih perspektiv, predelati ustrezne vire, informacije, variacije, prednosti in slabosti, … in se potem ustrezno odločiti.

Pristranskosti, kot je npr. potrditvena pristranskost je naraven človeški pojav. Slednji nam omogoča hitro odločanje na podlagi majhne količine podatkov. Tudi, če mislimo da smo odprti in inteligentni smo vezani na svoje pristranskosti. Pristranskost pri svojem delu je dobro identificirati in tako zmanjšati njihov vpliv.

Komentiraj


*