APNG – Animirani PNG

Slikovni format APNG (Animated Portable Network Graphics) omogoča animacijo PNG-jev podobno, kot vsem znani GIF (Graphics Interchange Format) format. Glavna prednost, ki jo ima animirani PNG pred GIFom jeta, da podpira 24-bitne slike in t8-bitno transparenco, ki v GIF formatu ni mogoča. Prav tako pa obdrži podporo za prikaz ne animiranih PNGjev.

Sama struktura APNG je takšna, da je prva sličica vedno shranjena v obliki PNG, tako da jo vsi stari PNG dekoderji lahko prikažejo, vsi novejši pa uporabijo animirani del. Podobno logiko delovanja ima tudi GIF. Da pa bolje razumemo prednosti PNG formata pa je potrebno pogledati specifikacijo PNG formata.

Format PNG

Imamo dva tipa PNG formata, PNG-8 in PNG-24. Format PNG-8 je zelo podoben GIF formatu v tem, da oboji shranijo 256 maksimalno barv. Format PNG-24 pa lahko prikaže ogromno število barv. Tako so v primerjavi z GIF formatom, kjer običajno dobimo zrnaste slike veliko boljši. Slike tako izgledajo mnogo boljše in se precej približajo video vsebinam.

Pozorni pa moramo biti pri samih velikostih slik, kjer lahko v primeru uporabe fotografij hitro zaidemo v težave. Velika prednost je tudi transparenca,ki he bila v fomratu GIF zelo slaba. Format APNG lahko, da ga razbremenimo velikosti enostavno pošljemo skozi storitev TinyPNG, ki sliko dodatno optimizira pri velikosti.

Orodja za izdelavo animiranih PNG slik

Trenutno preko Photoshopa še ne moramo izdelati animiranih PNGjev, lahko pa izvozimo PNGje in jih ustrezno sestavimo s pomočjo drugih orodij. Na voljo imamo:

Pred samo uporabo vedno preverite podporo APNG formatu. Na strani Can I Use hitro ugotovimo, da je format APNG zelo dobro podprt, trenutno ga ne podpira le Microsoft, in sicer ne brskalnik IE, kot EDGE. V svetu e-mail marketinga pa nima podpore Gmail, Gmail app, ter Outlook (windows).

Uporabne povezave:

Komentiraj


*