Uravnoteženje besedila s text-wrap:balance

Če se ukvarjate s spletnimi vsebinami ste velikokrat srečali s težavo, kjer vsebina, ki se razteza čez več vrstic ni ustrezno razporejena oz. balansirana. Tako dobimo “čudne” postavitve naslovov ali poudarkov, kar vizualno ni sprejemljivo.

V praksi so to običajno kaže v primerih, ko imamo v eni vrstici npr. 5 besed in potem v naslednji samo eno. Tako dobimo uporabniški vmesnik, ki deluje neustrezno, daje občutek da nekaj manjka, da ni bilo ustrezno oblikovano, … primer spodaj. V popolnem svetu bi brskalnik sam avtomatsko izračunal kakšno postavitev potrebuje in vsebino priredil na 3 + 2 besedi ali 2 +3 besedi. Primer spodaj.

Vir: ishadeed.com

Takšne situacije smo običajno reševali z <br>, <span> ali <wbr>, ki pa zahtevajo več znanja. Veliko bolje bi bilo, če bi nam CSS oz. brskalniki sami to omogočali. Zato se je pojavila eksperimentalna značka “text-wrap: balance” v brskalniku Chrome Canary, ki rešuje ravno to težavo avtomatsko. Idejno zelo uporabna značka, ki bo uporabniške vmesnike vizualno izboljšala in olajšala delo z vsebinami.

Dodatno branje na temo “text-wrap:balance”:

Komentiraj


*