HTML Tabindex atribut

html-tabindex-atribut1

Tabindex atribut nam omogoča nastavitev sekvence po kateri se premika uporabnik spletne strani s pomočjo tipke “Tab”. Osnovni vrstni red je enak redu elementov v izvorni kodi.

Tabindex se prične pri številki 0 in se nadaljuje v pozitivno vrednost navzgor. Velikokrat se številki 0 tudi izognemo zaradi boljše podpore v starejših brskalnikih (IE in Mozilla). Negativna vrednost odstrani element iz Tabindex, elementa tako ne moremo nikoli označiti s tipko “Tab”.

The tabindex content attribute allows authors to control whether an element is supposed to be focusable, whether it is supposed to be reachable using sequential focus navigation, and what is to be the relative order of the element for the purposes of sequential focus navigation. The name “tab index” comes from the common use of the “tab” key to navigate through the focusable elements. The term “tabbing” refers to moving forward through the focusable elements that can be reached using sequential focus navigation.

W3C Recommendation: HTML5
Section 7.4.1 Sequential focus navigation and the tabindex attribute

Tabindex atribut je imel v HTML 4.01 podporo na elementih <a>, <area>, <button>, <input>, <object>, <select> in <textarea>, s prihodom HTML5 pa se je njegova aplikativnost prenesla na vse elemente.

Primer uporabe

<input name="Iskalnik" type="search" tabindex="2"  />

Tabindex atribut nam pride prav pri spletni dostopnosti oz. kadar želimo doseči boljše navigiranje po strani s pomočjo tipke “Tab”. Tako lahko v praksi določene dele, ki niso pomembni enostavno preskočimo. Navigacija lahko tako poteka logo, iskalnik, navigacija, vsebina, … elemente, ki predstavljajo podporne vsebine pa enostavno preskočimo.

Dodatne informacije o HTML tabindex Attributu.

Komentiraj


*