mailto: povezave

Na spletu se velikokrat srečamo s povezavami mailto:. Slednje imajo funkcijo, da se ob kliku nanje odpre privzeti klient s pošto in avtomatsko v novo pripravljen e-mail vstavi e-mail, naslov, del vsebine, … ali vse skupaj.

V praksi so mailto: povezave zelo dobra rešitev, saj nam ni treba ustvarjati vnosnih form oz. kontaktnih obrazcev in posledično baz za shranjevanje ali funkcij, ki te podatke pošljejo na želen e-mail. Mailto: povezave izkoristijo infrastrukturo samega uporabnika, če jo le ta ima. Slabost te metode je ta, da javno objavimo e-mail in, da nimamo 100% kontrole nad obliko sporočil.

Primer mailto: povezave

<a href=”mailto:ime@domena.si“>Kontakt</a>

“Odpri v novem oknu” je včasih pomembno

Če naši uporabniki uporabljajo programe, kot so Outlook, Apple Mail, … ni pomembno, ker se bo ob kliku avtomatsko odprla privzeta aplikacija. V primerih, ko pa ima uporabnik nastavljen Gmail ali kakšen podoben e-mail klient npr. v Chrome brskalniku se ta povezava obnaša, kot katera druga povezava in v novem oknu odpre Gmail.

Primer mailto: povezave v novem oknu

<a href=”mailto: ime@domena.si” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”> Kontakt </a>

Za kreiranje mailto: povezav pa imamo tudi nekaj drugih rešitev, ena takšnih je mailtolink.me, ki nam omogoča enostavno kreiranje mailto: povezav. Če pa ne marate povezav mailto: imate pa na voljo vtičnik, ki to prepreči in omogoči samo kopiranje e-mail naslova- https://ihatemailto.com/.

Komentiraj


*