Kaj je ‌?

Nespojnik ničelne širine je direktni prevod zero-width non-joiner (‌). Govorimo o znaku, ki nam omogoča dodajanje presledkov med ligature, primeren pa je tudi za reševanje t. i. preheaderhjev v e-mailih.

Znak ‌ prepreči, da se dva znaka oz. črki združita. Ima pa tudi dodaten vpliv, ki prepreči, da se presledki združuje skupaj, kar je pogost pojav. In ravno ta lastnost nam pride prav pri izdelavi e-mailov, natančneje pri napovednikih oz. prehederjih. Slednji običajno sledijo naslovu samega e-maila. Namreč veliko e-mail klientov, tako na mobilnih napravah, kot računalnikih omogoča prikaz predogleda e-mail sporočila oz. kratkega namiga kaj nas čaka. Ta opis se pri e-mail sporočilih sestavi avtomatsko iz prve vsebine, ki jo najdemo v sporočilu. Ta vsebina pa običajno ni primerna za kratke povzetke, saj jo običajno sestavljajo slogani, datumi, ali stavki za odpiranje v brskalnikih.

Uporaba v e-mail preheaderjih

V kratki zgodovini e-maila lahko najdemo več oblik reševanja preheaderjev oz. kontroliranje prikaza slednjih. Najbolj znan je tisti, ki ga je pripravil Mark Robbins in ga najdemo tudi na strani Good Email Code. Poleg znaka ‌ pa se uporabljajo še drugi znaki. Spodnji primer pa prikaže celotno sliko, prvi div nosi informacijo, ki jo želimo, spodnji div, ki ima prazne prostore pa poskrbi, da se ne prikaže vsebina e-maila.

<div style="display: none; max-height: 0px; overflow: hidden;">
Skriti napovednik e-maila.
</div>
 
<!-- Insert &#847;&zwnj;&nbsp; hack after hidden preview text -->
<div style="display: none; max-height: 0px; overflow: hidden;">
&#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy; &#847; &zwnj; &nbsp; &#8199; &shy;
</div>

Seveda lahko te znake uporabljamo tudi drugje, npr. spletnih straneh, kjer želimo vsiliti kakšen presledek oz. prelom.

Dodatne informacije:

Komentiraj


*