Kako preprečimo kopiranje vsebine

Splet oz. računalniki so bili narejeni za kopiranje, ena osnovnih funkcij je “copy/paste”. Slednja pa se velikokrat uporablja tudi na spletu pri kopiranju vsebine, vendar v določenih situacijah avtorji tega ne želijo.

100% zaščite pred kopiranjem ni, vedno obstaja pot kako izluščiti vsebino iz strani. Lahko pa slednje precej otežimo, predvsem za večino uporabnikov, ki nimajo globljega znanja o delovanju spletnih strani. Najlažja zaščite je s pomočjo HTMLja in CSSja, najprej moramo izklopiti desni klik, nato še preprečiti izbiro vsebine.

Izklop desnega klika (meni)

Slednje lahko dosežemo z uporabo spodnje kode, ki izklopi desni klik na celotni vsebini, če značko dodamo na <body> ali pa na določenem elementu, npr <div>.

<body oncontextmenu="return false" ...

Izklop izbire vsebine

Izbiro lahko onemogočimo z uporabo CSS značke “user-select: none;“. Slednja izklopi označevanje in kopiranje vsebine. Značka ima precej dobro podporo – user-select. Spodnji class pripnemo na <body> ali pa na določenem elementu, npr <div>.

CSS koda

.nikopiranja {
-webkit-touch-callout: none;
-webkit-user-select: none;
-khtml-user-select: none;
-moz-user-select: none;
-ms-user-select: none;
user-select: none;
}

V praksi

Kako zadeva deluje v praksi si lahko pogledate na tem članku, vse kar je od slike naprej od slike in do konca članka je zaprto, ostale vsebine odprte. Tako morate vsebino prepisati, če jo želite uporabiti :)

Sam se vsekakor izogibam takšnim metodam, saj mora splet ostati odprt in namenjen širjenju informacij. Poleg tega je uporabniška izkušnja precej slaba, v določenih primerih dobiš občutek, da spletno mesto ne deluje ustrezno. Uporabnost vidim le v primerih, ko želimo v določenem delu oz. segmentu določene vsebine zaščititi, npr. video vsebine, določeno sliko (vedno pa ostane screenshot).

Komentiraj


*