WordPress iskalnik

WordPress iskalnik je del kode, ki nam omogoča iskanje vsebin znotraj strani, ki so postavljene na WordPress sistemu za urejanje vsebine (CMS). Iskalnik je običajno na strani prikazan kot vnosno polje z gumbom ali simbolom lupe. Njegovo logika iskanja pa je zelo preprosta.

Zadnjo večjo nadgradnjo logike iskanja je WordPress dobil leta 2013 z namenom izboljšanja rezultatov iskanja. Včasih so se namreč rezultati iskanja prikazovali le kronološko po datumu, kar je za strani z veliko vsebine malo nerodno.

Kako deluje WordPress iskalnik?

Novejše verzije WordPress iskalnika delujejo po logiki:

  • Najprej se pojavijo vsebine, ki imajo celotno ujemanje v naslovu objave.
  • Naslednje so vsebine, ki imajo vse iskane besede ali besedo v naslovu objave.
  • Sledijo objave, ki imajo določene vsebine v naslovu, ampak ne vseh.
  • Zadnje pa so objave, ki imajo celotno ujemanje iskanih pojmov v besedilu objave.

Vse objave so sortirane kronološko po datumu objave. Na voljo pa imamo tudi nekaj novih filtrov, kot so “wp_search_stopwords” in “posts_search_orderby”.

Kako lahko izboljšamo WordPress iskalnik?

Iskalnik lahko izboljšamo na različne načine, lahko ročno ali s pomočjo vtičnikov. Izboljšamo lahko lokacije iskanja, iskanje po parametrih, komentarjih, … S strani vmesnika pa lahko izpisujemo po vzoru Google iskanja vsebine, kjer se iskani niz nahaja, obarvane besede, število zadetkov, predogled iskanja v formi, … možnosti je veliko.

Ali se izplača nadgraditi iskalnik?

Če je iz statistike razvidno, da naš iskalnik ni veliko v uporabi je odgovor NE. Če uporabniki veliko uporabljajo naš iskalnik potem je odgovor DA. Namreč vsako izboljšanje, ki omogoča uporabnikom najti pot do cilja in posledično izboljšati konverzijo je vredna vložka.
Stranski učinek analiziranja iskanj uporabnikova je tudi ta, da dobimo vpogled v vsebine, ki jih iščejo uporabniki. Tako lahko pripravimo nove vsebine ali izdelke, ki jih uporabniki dejansko iščejo.

Dodatno branje:

Komentiraj


*