QR code – Quick Response code – QR koda

“QR code” ali dolgo “Quick Response code” je specifična matrika barkode, ki je bila izdelana za strojno branje in oblikovana za branje s pametnimi telefoni. Oblikovana je bila tako, da omogoča hitro branje in dopušča visoko stopnjo napake pri branju, v nekaterih primerih celo do 30%. V QR kodo pa lahko shranjujemo besedilo, URL ali druge podatke.

QR koda je bila izdelana na Japonskem s strani podjetja Denso Wave (podjetje je del Toyote) v letu 1994. QR koda je bila prvotno izdelana za avtomobilsko industrijo, a je kmalu dobila precej širši pomen. Danes se praktično uporablja v vseh industrijah in je tako ena izmed najbolj razširjenih oblik dvodimenzionalnih barkod. Patent je v rokah Denso Wave-a. Slednji se je svoji pravici odpovedal, tako QR koda nima licence in jo lahko prosto uporabljate.

Imamo več različnih standardov, ki nam omogočajo različno dolžina zapisa QR kode. Za branje slednjih potrebujemo ustrezno programsko opremo na svojih pametnih telefonih. Opremo si lahko brezplačno prenesemo ali pa že imamo nameščeno v sklopu standardne opreme mobilnega telefona.

Zaradi dopuščene visoke stopnje napake pri branju pa nam omogoča tudi oblikovanje oziroma vstavljene različnih drugih vsebin. Najbolj znan primer je QR koda za Louis Vuitton, ki jo je pripravil umetnik Takashi Murakami. Medtem, ko mi telefon slednje ni uspel prebrati je BBC-jevo prebral brez težav.

Samo kreiranje in implementacija QR kode na različne medije še ni dovolj. Podpreti jo moramo z ustreznimi spletnimi stranmi, ki so prilagojene mobilnim telefonom. To seveda velja za primere, kjer uporabljamo QR kodo v obliki URL povezave.

Dodatne informacije o QR kodi: http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code

 • Meni moj iphone tudi ni prebral desne kode, očitno je malo preveč predelana, da bi jo kar tako preko monitorja lahko brali, čeprav drugače to deluje tudi tako…

  Odgovori
 • Mene je tudi presenetilo. Med raziskovanjem sem zasledil, da je kljub hudi predelavi še berljiva.

  Odgovori
 • Smo ustvarili zanimivo rešitev ki omogoča (poleg tega se se ustvarijo QR kode za različne tipe vsebin) tudi spremljanje “obiskanosti” (skeniranja) QR kod. Lahko tudi ustvarite prilagojeno mobilno spletno applikacijo v petih minutah na katero pridete ko poskenirate kodo.
  Glede berljivosti in ostalega o QR kodi smo pustili tudi mnenje: http://qrcode.good-survey.com/qr-code-platform-features

  Odgovori
 • Nokia

  meni odpre obe, uporabljam nokio e72 in upcode

  Odgovori

Komentiraj


*