PWA vs. AMP

Mobilni spletni uporabniki so prehiteli klasične desktop uporabnike že leta 2016. “Mobile-first” metodologija je tako postala že standard pri izdelavi spletnih strani. Vedno pa se iščejo načini, kako uporabnikom omogočiti boljšo uporabniško izkušnjo. Tako smo dobili PWA (Progressive Web Apps) in AMP (Accelerated Mobile Pages). Obe tehnologiji so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje uporabnikov na mobilnih napravah.

Kaj je PWA (Progressive Web Apps)?

Na kratko, PWA predstavlja spletne aplikacije ali spletne strani, ki se obnašajo podobno, kot “native” aplikacije, vendar bazirajo na spletnih tehnologijah, kot je HTML, CSS in Javascript. Daljši opis si lahko preberete v članku: PWA – Progressive Web Apps.

Kaj je AMP (Accelerated Mobile Pages)?

Na kratko, AMP je predstavil Google leta 2015, njegov namen pa je bil pohitritev spletnih strani na mobilnih napravah z uporabo določenih metod. Slednje odstranijo veliko JavaScript kode, CSS je omejen, zahtevajo prilagojeno programiranje. AMP se širi tudi v e-mail, oglaševanje, … Daljši opis si lahko preberete v članku: AMP – Accelerated Mobile Pages.

Kaj izbrati?

PWA in AMP predstavljata različne tehnologije, ki so bile razvite za mobilne naprave. AMPjev namen je hitro nalaganje vsebin, medtem ko PWA omogoča izgradnjo strani/aplikacije, ki se obnaša kot “native” aplikacija. Tehnologiji lahko uporabite na svojih projektih za izboljšanje hitrosti delovanja, ter boljše uporabniške izkušnje. Ali se odločite za eno ali drugo ali pa obe hkrati, izbira je vaša.

Komentiraj


*