Razlika med <strong> in <b>

Velikokrat lahko zamenjamo ukaza <strong> in <b>, ki imata na prvi pogled enak učinek in tako na prvi pogled enak rezultat. Pa je temu res tako?

V resnici ni ravno tako. Element <strong> se uporablja za vsebino, ki je bolj pomembna, kot so npr. opozorila. Medtem ko element <b> uporabljamo za dele vsebine, kjer želimo več pozornosti, brez da označujemo, da je to pomembno.

V mislih imejte naslednje situacije:

  • spletni brskalniki,
  • ljudje z oviranostmi (npr. slepi),
  • mobilne naprave.

“Bold” je stil oz. oblikovanje. V praksi to pomeni, če določene vsebine boldiramo pomeni, da so bolj odebeljene. Vizualno se tako razlikujejo, izstopajo v primerjavi z drugo vsebino. V praksi pa žal to nič ne pomeni slepim osebam. V primeru mobilnih naprav, kjer se vsebine avtomatsko okrepijo, ker jih je lažje brati to tako ne pomeni nič.

<strong> pa tako nakazuje na vsebino, ki mora biti razumljena/prebrana. V brsaklnikih tako to pomeni okrepljeno besedilo, v bralnikih zaslona pomeni branje z nižjim tonom glasu, v določenih mobilnih napravah to pomeni še podčrtano.

Dobro je vedeti, da sta semantično HTML pravilna oba elementa, poleg tega imata oba enako oblikovanje – bold izgled, nekateri starejši brskalniki elemente <strong> še podčrtajo. Običajno se vsak element uporablja v določenih scenarijiih/postavitvah. Kadar uporabljamo večje količine vsebine pa je bolje uporabiti CSS pot -> font-weight. V osnovi kateri element izberete pogojuje sama vsebina. Lahko pa se enostavno odločite za enega. Npr. urejevalnik vsebine WordPress izbere element <strong>, ki je zgodovinsko gledano bolj pravilen.

Vir in dodatno branje:

  • So cool to see this specific topic continue being discussed. I appreciate the reference, thank you!

    Odgovori

Komentiraj


*